fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 18 Кві 2024

На Дунаї для аналізу зерна відкрили додаткову фітолабораторію

Фото: Фейсбук / Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Одеська обласна фітосанітарна лабораторія 10 квітня за сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України" (Проєкт USAID)  відкрила віддалене робоче місце №2.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Проєкт USAID "Економічна підтримка України".

У чому проблема?

В Україні під час війни змінилися запити від бізнесу – раніше основними об'єктами дослідження були лісо- та пиломатеріали, зараз – зерно.

Державна лабораторія виконує надзвичайно важливу роль – її фахівці беруть участь у ланцюжку експорту зерна, адже саме на підставі висновку експертизи державної фітосанітарної лабораторії видається сертифікат, який потрібен агроекспортеру.

Яке рішення?

Тому щоб скоротити терміни проведення фітосанітарної експертизи зерна 10 квітня Одеська обласна фітосанітарна лабораторія за сприяння Проєкту USAID  на Дунаї відкрила додаткову фітолабораторію.

Фото: Фейсбук / Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Як це працює?

Проєкт USAID "Економічна підтримка України" (Проєкт USAID) облаштував цю лабораторію необхідним обладнанням:

  • придбав мікроскопи,
  • лабораторні ваги,
  • бактерицидний опромінювач,
  • систему водопідготовки,
  • набір гирь,
  • лабораторну витяжну шафу та холодильник,
  • а також витратні матеріали для проведення щоденних фітосанітарних експертиз: чашки Петрі, ножиці, пробірки, халати, наконечники.

Фото: Фейсбук / Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

У цій лабораторії щоденно працюватимуть два провідних фахівці відділу фітосанітарного аналізу та 1 фахівець у відділі приймання та реєстрації об'єктів регулювання та оформлення документів.

Наявність лабораторії дасть можливість скоротити терміни проведення фітосанітарної експертизи зерна, забезпечити безперебійну роботу аграрних підприємств та покращити логістику експорту українського зерна у південному регіоні.

Фото: Фейсбук / Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

"Після виходу Росії із "зернової угоди", відвантаження зерна з портів Одеси в рамках безпеки зменшилося, натомість збільшилося відвантаження зернових з Південних портів (Ізмаїл та Рені). Так виникла необхідність у відкритті додаткового віддаленого робочого місця. Щоденно наша лабораторія в Одесі (основна) отримує 20-150 зразків для проведення фітосанітарної експертизи. Потужності цього місця розраховані на 20 щоденних експертиз. В основному, це зразки зерна (кукурудзи, пшениці, соняшника, ріпаку, сої), яке виробники везуть на експорт. Відкриття додаткового віддаленого місця допоможе нам пришвидшити проведення аналізів, адже доставка зразків з Ренійського порту до Одеси займає великий проміжок часу, що затримує судна в порту", – говорить в.о. директора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії Катерина Абуселідзе.

Нагадаємо, Проєкт USAID є одним із ключових партнерів USAID, що реалізує Ініціативу стійкості сільського господарства України ("AGRI-Україна"), бюджет якої складає 350 млн доларів США.

Фото: Фейсбук / Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Ця ініціатива була започаткована в 2022 році з метою зміцнення українського аграрного експорту та пом'якшення глобальної кризи продовольчої безпеки, що загострилася внаслідок війни. В рамках ініціативи "AGRI-Україна"

Проєкт USAID співпрацює з державними та приватними підприємствами, щоб доповнювати та залучати інвестиції в транспортування та перевалку зерна, яких вкрай потребує Україна.

Більше про ініціативу за посиланням.

Нагадаємо, за сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України" (Проєкт USAID) на базі Державної установи "Волинська обласна фітосанітарна лабораторія" (ВОФЛ) у селі Зміїнець Волинської області 3-6 жовтня відбувся тренінг для фахівців державних фітосанітарних лабораторій з 13 областей України.

Також повідомлялось, що для компанії-агроекспортера "Agromino" проєкт USAID "Економічна підтримка України" закупив 250 мішків для транспортування зерна.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: