fbpx
Сьогодні
09:37 17 Кві 2024

На підтримку українського морського потенціалу Данія виділила новий пакет зброї на €295 млн

English version here

Уряд Данії оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на 2,2 млрд крон (близько 295 млн євро). Кошти підуть на розвиток морського потенціалу українських військ, а також на безпілотники та виробництво запчастин ракет.

Про це повідомило Міністерство оборони Данії, пише Рубрика.

Кошти з нового пакету залучать, з-поміж іншого, в оборонну промисловість України для:

  • придбання та безоплатної передачі зброї та боєприпасів, безпілотних літальних апаратів,
  • виробництва ракетних деталей у співпраці з Нідерландами та Чехією,
  • значної допомоги в морській сфері.

Загальна вартість пакета становить приблизно 2,2 млрд данських крон (€295 млн), із яких 200 млн крон (€28,5 млн) — підуть безпосередньо в інвестування українського ОПК.

"У березні я відвідав низку українських підприємств оборонної промисловості в Києві, і стало зрозуміло, що є великий потенціал для майбутньої співпраці, яка може постачати необхідне обладнання в Україну, що допоможе змінити ситуацію на полі бою", — сказав міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

Очільник Міноборони Данії відзначив, що прямі інвестиції в українську ОПК — це нова ініціатива, яка, як він сподівається, може надихнути інші країни зробити те саме, щоб Україна сама могла виробляти більше військового обладнання.

Пакет також передбачає укладення низки різних угод із союзниками щодо закупівель і пожертв для України від оборонної промисловості західних країн, а також спільних пожертвувань. Частину зброї постачатимуть данські компанії.

Загалом Данія вже оголосила про військову підтримку України на загальну суму в 41,4 млрд данських крон (€5,5 млрд) на 2022–2028 роки.

Допомога від Данії

У Нідерландах та Данії 20 серпня минулого року було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків.

Також українські пілоти, які навчаються на бойових літаках F-16 у Данії та Сполучених Штатах, вже відпрацьовують завдання, які перед ними стоятимуть в Україні, зокрема – удари по шахедах та ракета.

Окрім коштів на військову допомогу, уряд Данії також виділяє додаткові кошти для дансько-українського фонду, який сприяє залученню інвестицій з боку данських компаній в Україну.

А ще Данія ухвалила рішення про виділення майже 6 млн євро на відновлення енергоінфраструктури України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: