fbpx
Сьогодні
16:17 16 Кві 2024

Кінострічка "20 днів у Маріуполі", що стала лауреатом Оскара, вийде на Netflix

"20 днів у Маріуполі". Кадр із фільму, надано командою стрічки

Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова, яка принесла Україні довгоочікувану нагороду Оскар, з 21 квітня з'явиться на стримінговій платформі Netflix.

Про це напиали в офіційному акаунті Instagram Netflix Ukraine.

"Група українських журналістів документує жахливі реалії війни, опинившись у прибережному місті Маріуполь після вторгнення російських військ на початку 2022 року", — зазначили в описі фільму Чернова на сайті стримінга.

Що відомо про фільм Чернова "20 днів у Маріуполі" 

Нагадаємо, фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" про облогу Маріуполя російськими військами у лютому-березні 2022 року отримав премію "Оскар" у категорії "Найкращий документальний фільм". Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Стрічку створили режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Саме вони стали останніми журналістами, які залишалися в обложеному росіянами Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Тож їм вдалося зафіксувати початок знищення окупантами українського міста:

  • загибель дітей та дорослих,
  • створення масових могил,
  • знищений російською авіабомбою пологовий будинок,
  • інші російські воєнні злочини.

Згодом Чернов та Мололєтка у Сполучених Штатах Америки отримали Пулітцерівську премію, яка є однією з найпрестижніших нагород у галузі журналістики та літератури.

Також повідомляли, що стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримала премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) в категорії "Найкращий документальний фільм".

Окрім того, фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримав нагороду Гільдії режисерів Америки (DGA Awards).

Зазначимо, що стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом українського прокату.

Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс"-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

Також фільм вийшов на українських стримінгових платформах: TakflixSweet.TVMegogo"Київстар ТБ" та Volia TV.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: