fbpx
Сьогодні
16:27 15 Кві 2024

У Чехії вважають, що Україна має отримати такий же захист, як Ізраїль під час атаки іранських безпілотників і ракет

Ситуація в Україні потребує скоординованої міжнародної реакції, подібної до тієї, якої зазнав Ізраїль у відповідь на удари іранських безпілотників і ракет.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Euractiv.

Деякі чеські політики вважають, що Україна, яка зіткнулася з подібними нападами з боку Росії, повинна отримати такий самий захист.

"Нічна атака Ірану на Ізраїль була успішно відбита завдяки швидкій міжнародній реакції й готовності захищати повітряний простір. Шкода, що ми не захищаємо повітряний простір над Україною з такою ж енергією", – заявив міністр європейських справ Чехії Мартін Дворжак.

Інші політики також підтримали ці настрої.

"Україна заслуговує на такий самий рішучий захист, який Ізраїль справедливо отримав від своїх союзників минулої ночі", – заявила Дануше Нерудова, провідний кандидат від STAN на європейських виборах.

Чеський євродепутат Маркета Грегорова приєдналася до заклику посилити захист України.

"Я повністю засуджую напад Ірану на Ізраїль. У світлі вчорашньої обіцянки Шольца поставити Україні більше Patriots, я вірю, що Захід нарешті допоможе побудувати ППО, яка також захистить українських громадян", – заявила вона.

Атака Ірану на Ізраїль

Уночі 14 квітня Іран випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників. ЦАХАЛ стверджує, що перехопив 99% цілей, але деяким із них вдалося обійти оборону Ізраїлю й уразити авіабазу на півдні країни. Внаслідок ударів по медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

В Ірані назвали ці удари відповіддю на "численні злочини Ізраїлю", зокрема на атаку проти консульства Ірану у столиці Сирії Дамаску, яка сталася 1 квітня.

Згодом в Ізраїлі заявили, що вдалося перехопити 99% із близько 300 ракет та безпілотників, випущених Іраном протягом ночі 14 квітня. По медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

За даними західних ЗМІ, Ізраїль відповість Ірану, але масштаби відповіді будуть визначені на засіданні військового кабінету.

Сполучені Штати засудили атаку Ірану, назвавши свої зобов'язання щодо безпеки Ізраїлю "залізними". Проте США не братимуть участі в будь-яких наступальних операціях проти Ірану.

Тим часом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що нижня палата Конгресу "знову спробує" надати військову допомогу Ізраїлю у відповідь на атаку Ірану.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: