fbpx
Сьогодні
11:21 04 Кві 2024

Глава МЗС Чехії заявив, що заморожування війни в Україні не принесе справедливого та міцного миру

English version here

Фото: з відкритих джерел

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський зазначив, що ані Євросоюз, ані НАТО не мають стратегії щодо російської федерації, зокрема про завершення війни в Україні, водночас виступивши проти заморожування військових дій.

Про це чеський політик сказав під час інтерв'ю DW, передає Рубрика.

"Загальних дебатів про нашу стратегію щодо Росії не ведуть ні в НАТО, ні в ЄС. Я вважаю це помилкою. Я вважаю, що ми повинні вести такі дебати. Під час такої дискусії потрібно обговорювати і те, як має закінчитися війна в Україні", – сказав Ліпавський.

Очільник зовнішньополітичного відомства Чехії зазначив, що за відсутності такої стратегії західні партнери мають дотримуватись існуючих принципів, а саме:

  • принципів суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів,
  • також Будапештського меморандуму.

Ліпавський окремо виділив принцип, відповідно до якого держава і народ України повинні мати право голосу при ухваленні рішення про майбутній мир з росією.

"Найбільшою помилкою, яку ми, Захід або провідні сили, могли б зробити, було б нав'язувати або диктувати Україні будь-яке рішення, не запросивши її до участі у цьому процесі. Вони відчують себе зрадженими, а це не призведе до міцного і справедливого миру та безпеки в Європі", – вважає міністр.

Водночас у відповідь на запитання щодо можливого заморожування війни в Україні Ліпавський відповів, що не схвалює такі пропозиції.

"Мене не тішить, коли я чую про заморожування конфлікту, бо в Україні конфлікт було заморожено з 2014 року, а нинішня війна – це просто продовження замороженого конфлікту, який розпочався у 2014 році. Тож, на мій погляд, це не принесе справедливого і міцного миру на європейському континенті", – заявив глава чеського МЗС.

Згадавши про дії Росії у Криму, Грузії та Придністров'ї, політик вказав, що російська пропаганда вже націлилась на країни Балтії, Польщу і навіть Чехію.

"Тому нам потрібно убезпечити Європу, ЄС, Чехію, а просте прагнення до заморожування безпеки не принесе", – сказав Ліпавський, додавши, що не виключає й інших сценаріїв розвитку подій.

Що відомо про Глобальний саміт миру

Нагадаємо, Україна вже організувала кілька зустрічей за формулою миру на рівні радників глав держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити якнайбільшу кількість країн до підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Проте дата і місце ще не визначені. Швейцарська сторона вже призначила людину, яка займатиметься питанням організації конференції.

Нагадаємо, раніше сьогодні, 25 лютого, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: