fbpx
Сьогодні
11:20 14 Кві 2024

У Польщі створять Раду з питань співпраці з Україною, яка займатиметься відбудовою

English version here

Польський уряд створить Раду з питань співпраці з Україною, до якої увійдуть представники науки, бізнесу, влади та місцевого самоврядування.

Про це повідомив майбутній голова цієї ради, голова комісії Сейму РП у закордонних справах Павел Коваль, передає PAP.

"Прем'єр-міністр уже підписав розпорядження, буде створена Рада з питань співпраці з Україною, прем'єр-міністр призначив мене її головою. Це буде громадський орган, до якого увійдуть представники науки, бізнесу, влади та місцевого самоврядування. Його склад буде укомплектовано найближчими тижнями", – заявив Коваль.

Польський політик додав, що Рада матиме свій офіс та робочі групи, які буде сформовано найближчим часом, а також визначено перелік їхніх обов'язків.

Окрім того, Рада матиме свій секретаріат, її функціонуванням займатиметься канцелярія прем'єра Польщі.

Коваль зауважив, що ця інституція працюватиме над питаннями залучення Польщі у відбудову України. Вона співпрацюватиме з польськими аналітичними центрами:

  • Польським економічним інститутом,
  • Центром східних досліджень.

Політик повідомив, що відкриється філіал Ради у Підкарпатському воєводстві, що межує з Україною, оскільки питання транскордонної співпраці будуть одним з елементів співпраці з Україною.

За його словами, інституція комплексно підходитиме до польсько-українських відносин.

"Ми оцінюємо, що вони виняткові не лише через історичні питання, а й через залученість Польщі в допомогу щодо захисту України та роль Польщі у процесі її відбудови", – підкреслив Коваль.

Він додав, що Рада має сприяти тому, щоб якомога більше компаній, органів самоврядування й неурядових організацій Польщі брало участь у процесі відбудови України.

Нагадаємо, що потреби на відбудову України складають вже майже 486 мільярдів доларів. Такі результати третьої оцінки збитків і потреб (RDNA3), яку український уряд провів спільно зі Світовим банком.

"За останній рік потреби на відбудову продовжили зростати. Особливо в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла", – зазначено в повідомленні.

В уряді наголосили, що негативна динаміка присутня також в аграрному секторі та в екології – через російський теракт на Каховській ГЕС та через замінування українських земель.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених російських активів.

"Маємо запустити цей процес уже цього року. Використання доходів від активів РФ вважаємо можливим проміжним рішенням, яке не скасовує необхідність повної конфіскації", — зазначив очільник уряду.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: