fbpx
Сьогодні
11:44 12 Кві 2024

Україна та Чорногорія для вантажних перевезень погодили "транспортний безвіз"

Із 1 червня 2024 року між Україною та Чорногорією запрацює "транспортний безвіз". Також країни працюють над розвитком автобусного сполучення.

Про це пресслужба Мінвідновлення повідомила у Фейсбуці, передає Рубрика.

"Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України домовилось із Міністерством транспорту і морських справ Чорногорії про лібералізацію всіх вантажних перевезень між країнами 1 червня 2024 року", – йдеться в повідомленні.

Окрім вантажних перевезень, команда Мінвідновлення працює над розвитком регулярного та нерегулярного автобусного сполучення між державами.

За словами заступника міністра Сергія Деркача, невдовзі очікується відкриття першого регулярного маршруту з Києва до Будви.

Щодо нерегулярних дозволів, то цього року Україна має звичайні універсальні дозволи та дозволи на маятникові рейси з унікальною можливістю заміни групи пасажирів до 10%.

Також під час проведення перемовин було порушено питання можливості безпаритетного виконання пасажирських перевезень українськими компаніями.

Зокрема, сторони погодили можливість самостійного обслуговування маршруту українською стороною у разі, якщо чорногорський перевізник відмовляється виконувати маршрут.

Нагадаємо, що за час дії угоди про вантажні перевезення між Україною та ЄС, так званого "транспортного безвізу", рух товарів автошляхами з України з ЄС і навпаки зріс на понад 40%.

Що відомо про підписання "транспортного безвізу" з іншими країнами

Нагадаємо, що 29 червня 2022 року "транспортний безвіз" з ЄС підписала Україна. Термін угоди складає 1 рік з можливістю пролонгації, що і відбувалося до початку цього року. Мова йде про можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС.

Окрім того, Україна та Норвегія підписали протокол про "транспортний безвіз" – можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів. Він розповсюджуватиметься на вантажівки стандарту Євро-5 та вище.

Також повідомлялося, що команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України під час засідання Змішаної комісії з перевезень з Міністерством транспорту та інфраструктури Туреччини ухвалили рішення щодо продовження лібералізації вантажних перевезень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: