fbpx
Сьогодні
16:40 11 Кві 2024

Зеленський провів зустрічі з президентами Латвії, Чехії, Литви та Румунії: про що говорили

Фото: Офіс Президента

11 квітня президент України Володимир Зеленський зустрівся зі своїми колегами з Литви та Чехії – Гітанасом Наусєдою та Петром Павелом: обговорили конкретні кроки для посилення політичної взаємодії на рівні Євросоюзу та НАТО. Також провів зустрічі з президентами Латвії та Румунії – Едгарсом Рінкевичсом і Клаусом Йоханнісом.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Телеграм Глави держави, Офіс Президента.

"Вільнюс, зустріч із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою перед нашою участю в саміті Триморʼя. Головна тематика – наша спільна сила", – зазначив у дописі Зеленський.

Також Глава Української держави поінформував Наусєду про наслідки російських ударів цієї ночі та нагальні потреби України у протиповітряній обороні. Обговорили також ситуацію на полі бою та пріоритети у зброї.

"Вдячний за готовність допомагати та збільшувати можливості постачання й виробництва зброї та снарядів для захисту нашої спільної безпеки", – зауважив Президент України.

Як додали в його пресслужбі, Зеленський детально розповів колезі про те, що саме потрібно Україні для захисту міст і допомоги військовим. Він підкреслив, що протиповітряна оборона є питанням номер один.

Зеленський з Президентом Литви Гітанасом Наусєдою.

Фото: Офіс Президента

Лідери обговорили можливості збільшення виробництва необхідного озброєння в обох країнах.

Президент Литви окремо наголосив на об'єднанні зусиль міжнародних партнерів для постачання Україні зброї та боєприпасів.

Сторони обмінялися думками щодо реалізації української Формули миру, зокрема обговорили підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії.

Своєю чергою пресслужба Президента Литви зауважує, що Наусєда наголосив на зацікавленості литовських бізнес-компаній у співпраці з Україною у сфері виробництва дронів та антидронів, а також в інших галузях оборонної промисловості.

"В Україні вирішується майбутнє всієї Європи, і яким воно буде, залежить від наших спільних дій сьогодні. Тому Литва активно працювала та працюватиме над мобілізацією міжнародної військової та гуманітарної допомоги Україні з боку союзників. Литва була і буде з вами до перемоги", – сказав він.

Наусєда нагадав, що лише цього року Литва виділила 80 мільйонів євро на військову допомогу Україні, зокрема 35 мільйонів євро на підтримку ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів.

Також під час поїздки до Литви Зеленський зустрівся з президентом Чехії Петром Павелом.

Зеленський з Президентом Чеської Республіки Петром Павелом

Фото: Офіс Президента

"Розповів про ситуацію на полі бою, російські обстріли нашої енергетичної інфраструктури та потреби нашої держави в постачанні енергообладнання.

"Обговорили оборонну підтримку України та посилення співпраці в галузі ОПК, нашу інтеграцію до ЄС і НАТО й укладення двосторонньої безпекової угоди", – поінформував український лідер у дописі.

Також у межах візиту до Вільнюса Глава Української держави провів зустріч із Президентом Румунії Клаусом Йоханнісом.

Зеленський з Президентом Румунії Клаусом Йоханнісом

Фото: Офіс Президента

Зеленський висловив вдячність Румунії за вагому допомогу Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Президент поінформував свого колегу про російські обстріли Дністровської ГЕС та акцентував на можливих загрозах для Молдови.

Лідери обговорили співпрацю в оборонній сфері. Президент України наголосив на посиленні української ППО для створення надійного повітряного щита.

Глава держави високо оцінив послідовну підтримку України з боку Румунії на шляху до вступу в ЄС і НАТО.

Президенти обговорили роботу експортного коридору України з Румунією та Молдовою і розвиток інфраструктури й логістичних шляхів на спільному кордоні.

"Цінуємо позицію Румунії в питанні транзиту української агропродукції. В умовах агресії Росії тандем Україна – Румунія робить значний внесок у забезпечення глобальної продовольчої безпеки", – наголосив Зеленський.

Під час зустрічі також розглянули посилення тристоронньої співпраці між Україною, Румунією та Молдовою.

Окрім того, Зеленський зустрівся з Президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом.

Глава Української держави подякував Латвії за непохитну підтримку боротьби нашої країни з російською агресією. Президенти відзначили, що участь Латвії в міжнародній коаліції з постачання Україні безпілотників надзвичайно важлива.

Зеленський поінформував Рінкевичса про ситуацію на полі бою та російський повітряний терор проти цивільної інфраструктури. Глава Української держави детально розповів про те, чого саме потребує наша країна для посилення захисту неба.

"Конкретний результат нашої сьогоднішньої зустрічі – угода про безпекові зобов'язання між Україною та Латвією. Дякую вам. Також дякую за військову підтримку України та ваше приєднання до ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів для України", – наголосив Президент України.

Лідери обговорили питання міжнародної співпраці, зокрема підтримку України на шляху до євроатлантичної інтеграції та підготовку до першого інавгураційного саміту миру у Швейцарії.

Що відомо про візит Зеленського на саміт Тримор'я до Литви

Нагадаємо, глава української держави сьогодні, 11 квітня, перебуває з офіційним візитом у Литві, де він візьме участь у саміті Ініціативи трьох морів, або Тримор'я.

Окрім того, Президент Володимир Зеленський разом з латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом підписали двосторонню безпекову угоду між нашими країнами, згідно з якою Латвія зобов'язалась надавати щорічну допомогу та підтримувати Україну під час вступу до ЄС і НАТО.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: