fbpx
Сьогодні
Відео 12:19 30 Бер 2024

BILD: окупанти вперше застосували проти України важку авіабомбу ОДАБ-1500

English version here

Працівники ДСНС дістають уламки авіабомби після удару рф. Фото: ДСНС України

Російсько-окупаційні війська вперше здійснили застосування такої потужної бомби, як ОДАБ-1500, по території України, а саме у Сумській області.

Про це пише BILD.

Як повідомляють, окупанти вперше вдарили по Україні важкою об'ємно-детонувальною авіаційною бомбою (ОДАБ-1500), атакувавши селище Велика Писарівка Сумської області.

Як зазначає експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке, після удару ОДАБ-1500 у небі піднялася хмара диму заввишки 1 км.

авіабомба ОДАБ-1500

Фахівець також додав, що така авіаційна бомба – це термобаричний снаряд часів СРСР, який приблизно за 10 метрів до влучення в ціль випускає горючу рідину у вигляді аерозолю і підпалює його.

"Це називають об'ємним вибухом. Такий боєприпас має більшу силу ураження, ніж класичний. Раніше ЗС РФ застосовували ОДАБ, але найменшої маси: від 170 до 500 кг", – зазначив експерт.

Рьопке назвав використання 1,5-тонної бомби у населеному пункті "новим дном у війні Росії проти українських міст".

Обстріл прикордонних територій України керованими авіаційними бомбами

Так, 27 березня російські війська вдарили по Шевченківському району Харкова. Для удару застосували вид боєприпасів, яким за два роки від початку вторгнення по Харкову не били.

Мова йде про бомбу УМПБ Д-30 СН, яка виготовлена на базі ФАБ-250. Керівник облполіції зазначив, що це перший випадок, коли росіяни вдарили таким видом боєприпасу по місту. Боєприпас випустили з літака.

Як повідомляла Харківська ОВА, боєприпас калібром 30 см може літати на відстань до 90 км. Їх застосовують як і з літаків, так і з РСЗВ "Смерч".

Варто додати, що внаслідок атаки було пошкоджено 14 багатоповерхівок й навчальний заклад. Відомо про жертву та щонайменше 18 поранених, серед яких є дитина.

Окрім того, 25 березня, артилерійських, мінометних та авіаударів росіян зазнали близько 15 населених пунктів Харківщини, а сьогодні вночі ворог вночі скинув КАБи на Вовчанськ.

Також у цей день російська армія вдарила керованими авіаційними бомбами по цивільній інфраструктурі Білопілля – пошкоджено міський Центр дитячої та юнацької творчості та близько 20 приватних будинків.

Своєю чергою, речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк розповіла, що російська армія активно модернізує авіаційні бомби, якими атакує регіони України, але їх використовує не на всіх напрямках фронту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: