fbpx
Сьогодні
15:01 10 Кві 2024

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, який передбачає мобілізацію засуджених осіб

10 квітня, український Парламент прийняв за основу з доопрацюванням законопроєкт № 11079−1, який передбачає мобілізацію засуджених осіб.

Про це повідомила співголова фракції Європейська Солідарність Ірина Геращенко, пише Рубрика.

Як зауважила парламентарка, пропонують:

  • внести зміни до КК, які стосуються умовно-дострокового звільнення осіб для їх участі у військовій службі за контрактом і встановлення відповідальності за ухилення від такої служби;
  • внести зміни до КПК, щоб суд міг приймати рішення про умовно-дострокове звільнення осіб для їх участі у військовій службі за контрактом, а також звертатися до виконання судових рішень з цього питання;
  • внести зміни до КВК, щоб врегулювати порядок умовно-дострокового звільнення від покарання осіб для їх участі у військовій службі за контрактом;
  • внести зміни до закону про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі, щоб командири військових частин були відповідальні за адміністративний нагляд за особами, які умовно-достроково звільнені для військової служби за контрактом;
  • внести зміни до закону про військовий обов'язок і військову службу, щоб встановити особливості прийняття, проходження та звільнення з військової служби осіб, умовно-достроково звільнених для військової служби за контрактом, а також розв'язати питання їх соціального та правового захисту.

Законопроєкт підтримали 281 депутат.

Своєю чергою нардеп та співавтор законопроєкту Олексій Гончаренко також уточнив, що закон дозволить служити увʼязненим за нетяжкими статтями.

Він наголосив, що засуджені за тяжкі умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство, за злочини проти основ національної безпеки — не будуть мобілізовані.

Нагадаємо, що 10 квітня Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію №10449 у другому читанні.

Варто додати, що 10 квітня Парламент підтримав у першому читанні урядовий законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації.

Закон про мобілізацію

Як повідомлялось, 7 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію.

Проте депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно. Унаслідок цього законопроєкт зазнав деяких змін.

Окрім того, 21 березня Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт про забезпечення прав військовослужбовців і поліціянтів на соціальний захист.

А 29 березня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд правок до нового законопроєкту про мобілізацію.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: