fbpx
Сьогодні
12:36 10 Кві 2024

Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію в другому читанні: що відомо

Фото: Reuters

10 квітня Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію №10449 у другому читанні.

Що відомо про розгляд "мобілізаційного" проєкту в сесійній залі парламенту, пише Рубрика.

Після опівдня про початок розгляду законопроєкту повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Нардеп припустив, що швидше за все, голосування за законопроєкт про мобілізацію буде завтра. Сьогодні розглянуть правки.

Як раніше пояснював нардеп Ярослав Железняк, фінальна кількість правок до законопроєкту про мобілізацію – 4 294.

"Але зробили трюк. Усі редагування переписані. Тобто все, що враховано, перейшло в "комітетські правки". Тому враховано лише 31 редагування. Всі інші, а саме 4263 правки, у статусі "відхилені".

Відповідно, сьогодні розглядають ці відхилені 4263 правки, а вже завтра почнуть розглядати враховані 31", повідомив нардеп.

О 13:15 Верховна Рада прийняла рішення запросити військове керівництво для виступу перед початку розгляду закону про мобілізацію.

Мова йде про запрошення до зали Ради головкома Олександра Сирського, начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича і командувача Об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.

Варто нагадати, що напередодні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію: він вже готовий до розгляду в залі парламенту.

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією. Деякі положення:

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Це право, а не обов'язок. 
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліціянта. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі й на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

Основні положення законопроєкту

Зазначимо, що перед другим читанням в парламенті Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки підготував остаточний варіант законопроєкту про мобілізацію до другого читання. Основні положення в ньому наступні:

  • залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю,
  • демобілізація у зв'язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу),
  • визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК протягом 12 місяців,
  • військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки,
  • ті, хто отримав II – III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби,
  • обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років, які не мають військово-облікових документів,
  • вводиться обмеження на керування транспортними засобами чоловікам відповідного віку за вимогою ТЦК. Вийнятки – якщо встановлення цього обмеження позбавляє особу основного джерела засобів для існування або використання ТЗ є у зв'язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи,
  • можливість для чоловіків, які перебувають за кордоном, дистанційно оновити дані в ТЦК (через електронну адресу, телефонний дзвінок або електронний кабінет),
  • пропонується зобов'язати співробітників ТЦК вести відеофіксацію та показувати документи.

Закон про мобілізацію

Як повідомлялось, 7 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію.

Проте депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно. Унаслідок цього законопроєкт зазнав деяких змін.

Окрім того, 21 березня Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт про забезпечення прав військовослужбовців і поліціянтів на соціальний захист.

А 29 березня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд правок до нового законопроєкту про мобілізацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: