fbpx
Сьогодні
14:19 10 Кві 2024

Парламент схвалив у першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за військові правопорушення

Фото: Рубрика

10 квітня Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram народного депутата Ярослава Железняка.

"Парламент проголосував за основу (перше читання) #10379 законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації", зазначив нардеп.

Железняк також зазначив, що за законопроєкт проголосували 254 депутатів.

"Увага, через те, що питання пройшло тільки в першому (а не в цілому), то по факту схвалена зараз Урядова версія з усіма нормами. Вона має багато проблем. І жорстких норм. Тому всі обіцяні зміни мають тоді зайти правками до другого читання на Комітеті", уточнив парламентар.

Окрім того, як написав Железняк, Рада ухвалила рішення запросити Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича та командувача Об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля для виступу в залі парламенту.

"Рада прийняла рішення запросити військове керівництво (Сирського, Баргилевича і Содоля) для виступу перед початком розгляду закону про мобілізацію. Буде можливість дати їм виступ", – поінформував він.

Він уточнив, що відповідна ініціатива була підтримана 315 голосами парламентаріїв.

Водночас депутат зазначив, що голосування за запрошення міністра оборони Рустема Умєрова та Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля не набрало достатньої кількості голосів.

Нагадаємо, що 10 квітня Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію №10449 у другому читанні.

Варто нагадати, що напередодні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію: він вже готовий до розгляду в залі парламенту.

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією. Деякі положення:

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Це право, а не обов'язок. 
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліціянта. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі й на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.
Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: