fbpx
Сьогодні
Відео 22:20 09 Кві 2024

В Україні розробили застосунок для обліку лелек

Фото: Олександр Архіпов

Українські розробники створили мобільний додаток для відстеження кількості лелек. Ці дані є важливими для науковців, які вивчають стан популяції цих птахів і розробляють нові заходи для їхнього збереження.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Українське товариство охорони птахів.

У чому проблема?

Як повідомляє Українське товариство охорони птахів, стартував VIII Міжнародний облік лелеки білого. В Україні подія відбувається за координаційної підтримки національної громадської організації «Українське товариство охорони птахів» (ТОП), партнера міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International та за фінансової підтримки Союзу охорони природи і біорізноманіття Німеччини (NABU).

"Зібрані дані про чисельність лелеки білого важливі для науковців і необхідні для контролю за станом популяції лелек і розробки заходів із охорони цього виду птахів", – йдеться у повідомленні.

У минулих обліках лелеки білого в Україні брали участь широкі кола громадськості. Й нині ТОП сподівається залучити якомога більше волонтерів, які не байдужі до долі лелечих пар, що гніздяться по сусідству. 

Яке рішення?

Цьогорічний облік відбувається з використанням нових цифрових технологій, що дає можливість легко приєднатися до участі та без зайвих зусиль надати облікові дані через смартфон.

Для цього ТОП розробило спеціальний модуль для додатка у смартфонах на основі міжнародної природоохоронної програми зі збору даних SMART. Потрібно лише завантажити додаток у свій смартфон з будь-якою операційною системою. А далі на сторінці сайту ТОП, присвяченій обліку, використати додаткове посилання, за яким приєднати модуль.

Необхідна конфігурація встановлена. За її допомогою можна додавати спостереження за гніздом і пташенятами. Завантажена інформація зберігається на смартфоні в додатку. Є можливість її редагування за потреби. Передати дані обліку можна пізніше, якщо мережа не дозволить це зробити відразу після завершення спостережень.  

Як це працює?

Для більшого розуміння як заповнювати та пересилати облікові дані за програмою SMART пропонуємо підготовлену ТОП  відеоінструкцію щодо користування опціями додатка обліку.

Необхідні кроки перед використання додатка SMART mobile такі:

КРОК 1. Завантажте додаток Smart mobile for conservation на смартфон

 Apple | App Store: https://apps.apple.com/be/app/smart-mobile-for-conservation/id1546455676

або Аndroid | Google Play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=org.cybertracker.mobile.sm

або просто в стрічці пошуку напишіть "Smart mobile for conservation".

КРОК 2.  Завантажте необхідну конфігурацію для обліку лелек від Товариства. Для цього  скористайтеся  посиланням

Тепер Ви повністю обладнані та маєте все необхідне для участі в обліку. 

КРОК 3. Перегляньте відеоінструкцію про внесення даних за посиланням на нашому YouTube-каналі

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: