fbpx
Сьогодні
Фото 12:53 09 Січ 2024

Найменша сова України мешкає у Чорнобильському заповіднику

Фото: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику мешкає сичик-горобець, якого вважають найменшою совою фауни України з вагою всього 50-77 грамів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук заповідника.

Як розповіли природоохоронці, мініатюрні розміри не заважають птаху успішно полювати на дрібних гризунів і не менш дрібних птахів.

Повідомляють, що ще на початку XXI ст. у зоні відчуження сичика не зустрічали. Уперше це сталося у Луб'янському лісництві влітку 2009 р. На той час було відомо лише 5 місць перебування птахів.

На сьогодні ж у Чорнобильському заповіднику відомо 27 місць перебування сичика-горобця. Чисельність птахів на території може сягати щонайменше 70-80 пар.

Найменша сова, сичик

Фото: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

Зазвичай птах оселяється в стиглих листяних та мішаних лісах біля галявин, перелогів та луків. Сичик є осілим, але в зимовий час деякі дорослі й більша частина молодих птахів відкочовують на південь.

На відміну від багатьох видів сов, полює сичик зранку до вечірніх сутінок. Харчується дрібними тваринами:

  • мишеподібними гризунами,
  • дрібними птахами.

"Якщо сичик виявляє себе вдень голосом чи візуально, його починають переслідувати зграї пташок, які голосно кричать. Тому ця сова полює із засідок, передчасно ховаючись від стороннього ока", наголошують у заповіднику.

Найменша сова, сичик

Фото: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

Природоохоронці зауважили, що гніздується пернатий в дуплах дятлів. Під таким дуплом можна знаходити залишки здобичі, які самиця викидає, чистячи гніздо.

Перед зимівлею сичики в окремих дуплах заготовляють їжу – дрібних птахів та ссавців (миші, полівки, мідиці).

"Спокійний і самовпевнений характер сичика дозволяє фотографу близько підходити до птаха й робити чудові знімки", резюмували у заповіднику.

Нагадаємо, у Чорнобильській зоні помітили птаха із Середземноморського регіону, якому невластиво проживати в України. Мова йде про Мартина скельного, який став новим видом пернатого для заповідника.

Також ми розповідали, на території Чорнобильського заповідника, фотопастки зафіксували наявність рисі євразійської. Цей вид є рідкісним і зник у минулому столітті з території українського Полісся.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: