fbpx
Сьогодні
Фото 17:34 09 Кві 2024

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО: як працює це рішення?

Реконструйована під житло для ВПО адміністративна будівля в Ковелі Волинської області

Сімʼї переселенців уже отримали квартири у реконструйованих будинках, повідомляє "Рубрика".

 У чому проблема?

Ковель — місто у Волинській області на північному заході України та адміністративний центр однойменної громади. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну населений пункт, що налічує близько 68 000 мешканців, прийняв приблизно 4 500 переселенців, які приїхали до Ковеля, рятуючись від війни. Багато хто з них через бойові дії втратили все своє майно та власні домівки.

 Яке рішення?

 У березні у Ковелі 24 родини, які переїхали до міста з постраждалих від війни регіонів, отримали ключі від нових квартир. Серед новоселів — діти, люди похилого віку та ветерани.

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Переселенець Микола з двома дітьми заїжджає у нове житло в Ковелі. Жінка Миколи — служить в Збройних Силах України.

 Як це працює?

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Реконструйована під житло для ВПО адміністративна будівля в Ковелі Волинської області

Занедбані будівлі на вулиці Драгоманова відновили та перетворили на енергоефективні та сучасні багатоквартирні житлові комплекси в рамках проєкту "Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб в Україні", що фінансується Європейським Союзом та реалізується під управлінням міжнародної фінансової організації НЕФКО. Загальний обсяг фінансування на реконструкцію склав 1,86 млн євро.

Реалізацію проєкту розпочали минулого року. Щоб перетворити адміністративну будівлю та учбово-побутовий корпус на житло для ВПО, провели капітальну реконструкцію. До двоповерхової адміністративної будівлі добудували додатковий мансардний поверх, створивши 18 однокімнатних квартир. Водночас учбово-побутовий корпус, початково одноповерховий, перетворили на двоповерховий будинок, де обладнали 6 однокімнатних квартир.

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Так виглядають приміщення всередині

Реконструкцію будинків провели відповідно до новітніх будівельних технологій та стандартів енергоефективності. Очікується, що енергоефективні заходи забезпечать щорічну економію 76 600 євро на енергоспоживанні та обслуговуванні будівель.

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

У квартирах для переселенців є все, необхідне для життя — меблі, побутова техніка, посуд, навіть постільна білизна

"Під час реконструкції будівлі термомодернізовали. Стіни, вікна та дах утеплили за жорсткими стандартами, щоб мінімізувати втрати тепла. Один із будинків також обладнали сонячною системою нагрівання води: на його даху встановили сонячні колектори, а в підвалі стоять баки-накопичувачі гарячої води. Ми розраховуємо, що 70% часу всі потреби в гарячій воді будуть забезпечуватися сонячною енергією. Крім того, обидва будинки під'єднано до міської котельні, яка використовує відновлювальні види палива та біопаливо, що ще більше підвищить енергоефективність", — розповідає Олексій Думік, технічний радник НЕФКО.

 А це точно працює?

 "Я до останнього сумнівалася, що це станеться"

У березні 2024 повністю реконструйовані об'єкти прийняли перших мешканців — 24 сімʼї переселенців, які приїхали до Ковеля з постраждалих від війни регіонів. За даними Ковельської міськради, серед тих, хто отримав житло — дванадцять учасників бойових дій.

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Урочисте відкриття реконструйованих будівель

Кожна родина, яка отримала ключі, має свою непросту історію. Галина Огієнко з сім'єю приїхала у Ковель з Вугледара. Поки її дочка захищає Україну, онучку виховує Галина з чоловіком. Пані Галина  уже знайшла роботу — веде один із гуртків у Палаці учнівської молоді "Сюжет".

Їхні сусіди — Катерина Крижановська з донькою Єлизаветою — з Маріуполя. З палаючого міста їм вдалося виїхати на одному з останніх потягів, а чоловік Павло як військовослужбовець залишився. Катерина довгих два місяці не знала нічого про Павла — він був серед захисників Маріуполя. Жінка його чекала, не переставала вірити, що все з ним добре. І диво сталося: чоловік вибрався з Маріуполя, пройшовши пішки 200 кілометрів.

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Катерина з дочкою показують онлайн нове помешкання чоловікові і таткові Павлові, який зараз захищає Україну

"Мій чоловік родом з Ковеля, він дуже любить рідне місто і хотів, щоб ми сюди переїхали. Після того, як врятувався з Маріуполя, він пройшов реабілітацію в Ковелі й повернувся на передову, — розповідає Катерина. — Досі не віриться, що нарешті у нас є щось своє — власна квартира. Я до останнього сумнівалася, що це станеться. Коли мене запросили на сесію в міську раду, я не знала, чого чекати. Коли нам сказали, що ми отримаємо квартиру, це стало повною несподіванкою. Я написала чоловікові: «Ми отримали квартиру», а він подумав, що я жартую. Коли я переслала йому фото документів, він теж не міг повірити. Це таке щастя!"

Тетяна — з Бахмута. Перш ніж дістатися Ковеля, вона та її родина об'їздили пів України. У Ковелі — з серпня 2022. До того, як отримати квартиру, Тетяна, її син та онук знімали будинок в поганому стані, без зручностей.

"Коли я побачила цю квартиру, у мене перехопило подих. Все так гарно і просторо, багато природного світла. Кухня така велика, що в ній практично можна жити. Крім того, є все необхідне для проживання, навіть постіль та посуд. В мене немає слів!" — ділиться враженнями Тетяна.

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Тетяна з сином та онуком

"Хочу подякувати міжнародним партнерам, які повірили в наше місто та обрали нас партнерами, а саме НЕФКО та Європейському Союзу. Люди, які отримали тут житло, втратили свої домівки або були змушені їх залишити, і дуже важливо, щоб ми змогли принести їм радість і повернути домашній затишок. Місту ж цей проєкт приніс перетворення старих занедбаних будівель на сучасні локації, які, я переконаний, стануть окрасою Ковеля. Сподіваюся, люди, які тут мешкають, оцінять переваги та зручності, які вони мають", — говорить Ігор Чайка, міський голова Ковеля.

У Ковельській міській раді також зазначають, що всі квартири — комунальні, вони лишаються у власності громади. Приватизувати їх не можна. Ті, хто проживатимуть у нових квартирах, сплачуватимуть лише за комунальні послуги.

Ще більше корисних рішень!

На Волині занедбані будівлі перетворили на житло для ВПО

Ключі до нових квартир

"Цей проєкт, профінансований ЄС та впроваджений у співпраці з НЕФКО, зміцнює спроможності українських громад надавати житло та інші основні послуги ВПО шляхом реконструкції наявної муніципальної інфраструктури відповідно до вищих стандартів енергоефективності. Але що ще важливіше, він дає українцям, які втекли до Ковеля від бойових дій, відчуття стабільності та підтримки й допомагає їм почати життя з нової сторінки в безпечнішій обстановці", — прокоментував Штефан Шльойнінг, керівник програм співробітництва у Представництві Європейського Союзу в Україні.

Переобладнання закинутих будівель у Ковелі під житло для ВПО знаменує успішне завершення четвертого проєкту ширшої програми вартістю 19 мільйонів євро. Ця програма спрямована на забезпечення житлом внутрішньо переміщених українців шляхом реконструкції нежитлових будівель, що перебувають у комунальній власності, у житло в десяти містах заходу та центру України: Звягелі, Золочеві, Івано-Франківську, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях та Чорткові.

Незабаром в рамках програми у Ковелі побудують ще один багатоквартирний будинок для внутрішньо переміщених осіб — на вулиці Володимира Кияна. Він розрахований на 68 квартир, і зможе прийняти орієнтовно 210 осіб.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: