fbpx
Сьогодні
10:45 06 Кві 2024

У Миколаєві централізоване постачання питної води можна очікувати не раніше 2025 року

Централізоване постачання питної води у Миколаєві з'явиться не раніше 2025 року.

Про це під час брифінгу 5 квітня повідомив директор МКП "Миколаївводоканал" Борис Дуденко, передає Укрінформ.

"Наразі питання централізованого постачання питної води у Миколаєві перебуває на контролі у Президента та Кабінету міністрів України. Зараз дано певні доручення, і ми маємо надію, що в цьому році ми розпочнемо, а у 2025-му вирішимо це питання, і місто буде з питною водою", зазначив Дуденко.

Як наголосив очільник "Миколаївводоканалу", на цей час на рівні держави приймається рішення щодо фінансування проєктів питного водопостачання міста.

Дуденко також підкреслив, що минулого року з бюджету міста на підтримку фінансового стану водоканалу було виділено близько 450 мільйонів гривень, які були спрямовані на операційну діяльність, зокрема:

  • на сплату електроенергії,
  • поточний ремонт тощо.

Також міжнародні партнери допомогли з матеріалами на пів мільярда гривень.

"Минулого року також було виділено близько 1,2 мільярда гривень з держбюджету на відновлення водомереж міста, наразі розв'язанням цих питань займається ОВА", – додав керівник водоканалу.

На уточнювальне питання кореспондента Укрінформу щодо заяви віцепрем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубраков під час виступу на форумі "Україна. Рік 2024" про те, що до кінця цього року буде відновлено постачання питної води у Миколаїв, Дуденко відповів:

"Щодо заяви Кубракова, то це була ідея, але вона, на жаль, не підтвердилася технічними висновками. Це не просте рішення. Тому робимо все для того, щоб ці проєкти були реалізовані якнайшвидше".

Очільник "Миколаївводоканалу" додав, що якість технічної води у кранах жителів Миколаєва найближчим часом має поліпшитися.

"Фахівці водоканалу контролюють якість води, зокрема, по декілька разів на добу відбирають проби і проводять аналіз. На сьогоднішній ранок стало відомо, що якість води почала покращуватись – маємо зниження кількості солей.

Гадаю, що до понеділка-вівторка миколаївці відчують покращення якості води в домівках. Але ще раз скажу, що ця вода тільки для господарських та побутових потреб, вживати її та готувати з неї їжу категорично заборонено", зауважив Дуденко.

Що відомо про постачання питної води по водогону у Миколаєві

В середині квітня 2022 року російські ракети поцілили у водогін, який постачав воду до одного з найбільших південних обласних центрів України — Миколаєва.

Якщо раніше до кранів миколаївців надходила одразу питна вода з Каховського водосховища, весною 2023 року люди залишилися без жодної. З часом вдалося відновити постачання технічної води, втім зовсім непридатної для вживання в їжу навіть після численних кип'ятінь. 

Варто додати, що нещодавно Миколаївводоканал отримав 10 нових аварійно-ремонтних машин, які придбали за кошти Світового банку та за сприяння Міністерства інфраструктури України.

Окрім того, Рубрика писала як очищають воду з лиману задля порятунку Миколаєва. У мережі з'явився короткометражний документальний фільм про роботу міського комунального підприємства "Миколаївводоканал". Воно є першим підприємством в сучасному світі, яке вимушено подає в будинки морську "солону" воду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: