fbpx
Сьогодні
Фото, відео 18:22 03 Бер 2023

Задля порятунку Миколаєва очищають воду з лиману: як працює це рішення

English version here

Море в стакані: як очищають воду з лиману задля порятунку Миколаєва.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

У квітні 2022 року російські терористи зруйнували водогін, що пролягає на той час окупованою територією Херсонської області та насосну станцію водопроводу. Солона вода занадто швидко руйнує мережі міста. Протягом минулого року довелося ліквідувати понад 1 000 витоків. Ремонтні бригади і досі працюють 24/7.

Миколаївводоканал

Миколаївводоканал

 

Яке рішення?

У мережі з'явився короткометражний документальний фільм про роботу міського комунального підприємства "Миколаївводоканал". Воно є першим підприємством в сучасному світі, яке вимушено подає в будинки морську "солону" воду. Головна героїня фільму, Валентина Андреєва, начальниця лабораторії підприємства, розповідає, від чого залежить солонуватість води в кранах у миколаївців, та як морська вода вплинула на роботу і життя в місті.

"Не було в нас іншого вибору, як взяти воду з Бузького лиману. Це морська затока, тому сьогодні в нас у кранах біжить морська вода. Якщо до війни ми працювали з 2-3 аваріями на добу. Сьогодні буває до 20 аварій на різних ділянках та на різних діаметрах труб. Міська система водопостачання – це 1200 км труб. Міська система водовідведення – це 800 км труб. Загалом 2000 км трубопроводів знаходиться в місті Миколаєві. Для того, щоб зрозуміти, що це таке – це відстань від Миколаєва до Берліна. І сьогодні нам потрібно змінити до 250 км мереж…Ми розуміли, на що йдемо. Ми розуміли, що буде руйнуватися система і нам доведеться зробити дуже багато роботи для її відновленню. Але влітку ми прийняли це рішення, і я вважаю, що ми врятували місто", – каже Борис Дуденко, генеральний директор МКП "Миколаївводоканал".

Миколаївводоканал

Миколаївводоканал

Як це працює?

На станції очищення води діє лабораторія, працівники якої зіткнулися з необхідністю очищувати воду, яка за всіма показниками та нормами не придатна до вживання.

"Лабораторія наша займається перевіркою якості води, що подається на очищення для водопостачання міста Миколаєва. Контролює воду лабораторія за такими параметрами: хімічний, бактеріологічний, радіологічний, гідробіологічний. Ми ведемо контроль за технологією цілодобово. Люди працюють…Вода в Миколаєві залежить від пори року та вітрів. Якщо вітер дме з моря – він приносить солону воду. Заходить морська вода дуже поганої якості. Якщо дме північний вітер – солона вода йде в море, якість води покращується. Але все одно не така, як дніпровська вода", – додає Валентина Андреєва, начальниця лабораторії МКП "Миколаївводоканал".

Миколаївводоканал

Миколаївводоканал

Миколаївводоканал

Довідка

Короткометражний документальний фільм опублікований на каналі Платформи MY ART в YouTube за посиланням: https://youtu.be/faDJotPUYMM.

Відео зняте в рамках медіа проекту "Про що Миколаїв?", який реалізує Платформа MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: