fbpx
Сьогодні
22:24 05 Кві 2024

Стефанішина підтвердила, що Сполучені Штати та Німеччина проти запрошення України до вступу в НАТО

Абсолютно всі союзники підтримують ідею надання Україні офіційного запрошення до вступу до НАТО, окрім двох.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на заяву віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної в ефірі телемарафону.

The New York Times сьогодні повідомило, що США та Німеччина виступають проти початку переговорів щодо вступу України в НАТО. На думку Стефанішиної, мета даної публікації полягала в підготовці країн НАТО та України до того, яких рішень чекати чи не чекати на майбутньому саміті Альянсу.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції заявила, що порядок денний питань, пов'язаних з Україною, визначає й Україна. Вона наголосила, що для України питання запрошення в НАТО є на порядку денному і воно буде на порядку денному стільки, скільки потрібно до того, щоб це рішення було ухвалене.

"Формат запрошення запропонувала сама Україна, як юридичну гарантію вступу в НАТО. Воно є на порядку денному. Абсолютно всі союзники підтримують це рішення окрім двох. Оскільки ця інформація стала публічною, то тепер США та Німеччина намагаються звертати увагу на інших скептичних союзників, таких як Угорщина та Словаччина. Але ключова позиція саме цих двох країн (Німеччини та США – ред,)", – пояснила Стефанішина.

За словами віце-прем'єра, США та Німеччина проти запрошення України до НАТО, бо це вже не просто розмови, а реальне рішення.

"Тому, що це реальне рішення. Запрошення – це реальне рішення", – наголосила вона.

Також Стефанішина наголошує, що запрошення України до НАТО не прив'язане до саміту, який буде проходити у Вашингтоні. За її словами, НАТО немає звички прив'язувати важливі рішення до проведення самітів. Саме тому запрошення України вступити в Альянс не обумовлене чіткими строками.

"Це може бути в рамках Вашингтонського саміту, може бути з новим генсеком НАТО. Це може бути в будь-який момент", – вважає вона.

Саміт НАТО у Вашингтоні – саміт НАТО, який відбудеться з 9 по 11 липня 2024 року в столиці США, Вашингтоні і буде присвячений 75-річчю Альянсу. Саміт був офіційно запропонований у 2023 році під час Саміту НАТО у Вільнюсі.

Минулого року на саміті НАТО у Вільнюсі Україну запевнили, що колись вона отримає повноправне членство в Альянсі після того, як вона зробить певні зміни для покращення демократії та безпеки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв, що НАТО запросить Україну приєднатися до Альянсу, "коли союзники погодяться та будуть виконані умови", а процес членства "перейде із двоетапного на одноетапний шлях". Це може означати, що Україну запросять вступити до НАТО без плану дій щодо членства (ПДЧ).

Президент Володимир Зеленський назвав "абсурдною" неготовність НАТО надати Україні запрошення або оголосити терміни набуття членства. Міжнародні партнери розкритикували таку реакцію Зеленського й закликали його "охолонути".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що після саміту НАТО у Вільнюсі шлях України до вступу в Альянс став "коротшим, але не швидшим".

Варто додати, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд внесків союзників на суму $100 мільярдів протягом п'яти років для України у межах пакета, який лідери Альянсу мають підписати в липні у Вашингтоні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: