fbpx
Сьогодні
20:24 01 Кві 2024

"Укрзалізниця" планує створити єдиний квиток для електричок Kyiv City Express та міського транспорту: навіщо це рішення

Фото: The Village

"Укрзалізниця" має намір об'єднати міський транспорт Києва і електрички Kyiv City Express в єдину систему з однією системою оплати.

Про це йдеться в The Village, передає Рубрика.

У чому проблема?

Громадський транспорт – це складна комплексна система, яку доволі складно зробити зручною для користувача.

Різними видами транспорту управляють різні компанії, що зумовлює потребу купувати квитки на кожен з них. Для того, щоб проїзд супроводжувався меншою кількістю клопотів, Укрзалізниця пропонує уніфікувати квитки.

Яке рішення?

"Укрзалізниця" виступає за те, щоб міський транспорт Києва та електрички Kyiv City Express інтегрувалися в єдину систему зі спільною системою оплати.

В "Укрзалізниці" хочуть, щоби в цю єдину систему інтегрувалися й інші види міського транспорту.

Як це працює?

"Кільце й решта залізничних маршрутів повʼязані. Логічно, що всіма ними управляє УЗ. Але в системі може бути багато операторів – для метро, трамвая чи маршрутки. Єдине, що має бути єдиний квиток (на всі види транспорту), – додає Олександр Перцовський. – Зараз ми починаємо розробляти власну ІТ-систему для приміського напрямку (ідеться про функціонал для застосунку "Укрзалізниці" – ред.). Серед ключових вимог – щоби вона приймала й ті платіжні інструменти, які вже популярні в місті. Щоби пасажир міг розрахуватися транспортною карткою чи застосунком, який у нього є, а ми вже потім (із містом) проводили взаєморозрахунки. Бажано, щоби це працювало в обидва боки: щоб й людина десь у Фастові могла би придбати комплексний квиток – електричка + трамвай. Ми за те, щоби створити таку універсальну систему, щоб усі могли використовувати зручні для себе засоби оплати. Інтеграція вже частково працює, міська електричка приймає для оплати застосунок "Київ Цифровий". Звичайно, ми зацікавлені в розширенні співпраці. Треба це технічно реалізувати і юридично".

В "Укрзалізниці" впевнені, що Київ буде не проти створення єдиної системи оплати для електричок і міського транспорту.

"Звичайно, усі мають бути зацікавлені, бо ми будемо їхні квитки продавати, а вони – наші. І це буде зручно для всіх", – каже Перцовський.

Другим кроком для обʼєднання транспорту в єдину систему має стати узгодження графіків, продовжує він.

"Kyiv City Express – це не тільки оновлення потягів, це передбачуваність. Люди розуміють графіки руху. Навіть якщо ми запізнюємося, ми через усі канали про це інформуємо. Тому важлива інтеграція графіків (міського транспорту й електричок) і щоби вони надійно виконувалися. Наведу приклад із міжнародним рухом: якщо наш потяг до Хелма запізнюється, то поляки затримують відправлення потягу, на який мають пересісти наші пасажири. Це складно, але ми домовляємося. Звичайно, у міському транспорті чекати неможливо. Але, уявімо, що в нас є остання електричка, і стався збій в метро. В ідеальній системі ми знаємо про це, диспетчеризація синхронізована, тому ми притримаємо електричку, зачекаємо, щоби пасажири метро встигли на неї. Це про надійність".

Третім кроком для інтеграції систем мають стати зручні й безбарʼєрні пересадні вузли за принципом "сухі ноги".

Це означає, що пасажир може перейти з одного виду транспорту на інший за будь-якої погоди, не намочивши ноги. Такі переходи, щоби скористатися ними могли маломобільні пасажири, мають бути обладнані:

  • ліфтами,
  • ескалаторами чи пандусами

"Цей крок складний і капіталомісткий. Але за мірою того, як ми будемо працювати з платформами, ми зробимо ще і кращу фізичну інтеграцію з міським транспортом. Бо іноді до нашої платформи [від зупинки міського транспорту] треба ще через ринок пройти, де тобі запропонують купити банани тощо", – зауважує Перцовський.

Як повідомляла Рубрика, у застосунку "Київ Цифровий" з'явилася нова можливість – поставити оцінку громадському транспорті та залишити відгук про роботу контролерів.

Також у застосунку "Київ Цифровий" з'явився віртуальний проїзний.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: