fbpx
Сьогодні
17:59 31 Бер 2024

Азербайджан звинуватив Вірменію у зосередженні військ на кордоні, у Єревані заперечують

Фото: з відкритих джерел

Міністерство оборони Азербайджану заявило, що зафіксувало зосередження вірменських військ та бронетехніки на кордоні. Єреван заперечує заяви Баку.

Про це йдеться в повідомленнях міністерств оборони Азербайджану та Вірменії, інформує Рубрика.

Як стверджує Баку, Вірменія здійснює "інтенсивне переміщення військ", а також стягнула до кордону бронетехніку, артилерійські установки та інше важке озброєння.

Крім того, в азербайджанському оборонному відомстві зазначили, що останнім часом "реваншистські сили" у Вірменії нібито погрожують Азербайджану війною.

"Агресивна риторика проти нашої країни досягла свого апогею, очевидна кількість провокаційної інформації, яка слугує нагнітанню ситуації в інформаційному просторі з метою підготовки до диверсій", — вважають у Міноборони Азербайджану.

У Баку застерегли Єреван від будь-якої "військової провокації", додавши, що азербайджанська армія "буде рішуче запобігати цьому".

Крім того, там заявили, що вся відповідальність за ескалацію та можливі провокації ляже на Вірменію та її "покровителів".

Натомість у Міноборони Вірменії відповіли, що оприлюднена Азербайджаном заява щодо зосередження та активного переміщення їхніх військ не відповідає дійсності.

Також у Єревані заявили, що 30 березня низка Telegram-каналів поширили фотографії кортежу водіїв-рекрутів Збройних сил Вірменії, видавши це за пересування військ до кордону.

Міністерство оборони Вірменії оцінило оперативну ситуацію на вірменсько-азербайджанському державному кордоні як "стабільну" і вважає, що не потрібно вживати додаткових заходів для захисту, зазначається в повідомленні.

Вірмено-азербайджанські відносини

Вірменія та Азербайджан одночасно претендують на територію Нагірного Карабаху, що на Південному Кавказі. Донедавна більшу частину Нагірного Карабаху контролювала невизнана "Нагірно-Карабаська Республіка", яку підтримувала Вірменія.

За міжнародним правом цю територію вважали частиною Азербайджану.

19 вересня Міноборони Азербайджану оголосило про проведення "локальних антитерористичних заходів" у Нагірному Карабаху після заяв про провокації з боку вірменських сил. Зрештою, невизнана "Нагірно-Карабаська Республіка" 20 вересня погодилася на умови Азербайджану: бойові дії мають припинитися, також ідеться про повне роззброєння армії Карабаху та виведення важкої техніки з території невизнаної республіки.

Як уточнили в Міноборони Азербайджану, розташовані у Карабаському районі формування збройних сил складають зброю, залишають бойові позиції, а військових роззброюють.

Увечері 20 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про завершення "антитерористичних заходів" у Нагірному Карабасі. За його словами, країна за один день виконала всі поставлені завдання й відновила територіальну цілісність.

У кінці вересня президент невизнаної "Нагірно-Карабаської Республіки (Арцах)" Самвел Шахраманян підписав "указ", згідно з яким "республіка" припинила своє існування з 1 січня 2024 року.

У грудні Вірменія та Азербайджан підтвердили свій намір врегулювати відносини й досягти мирного договору, а також обмінялися полоненими військовими.

Проте вже в лютому прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Азербайджан планує повномасштабну війну проти країни. Перед тим країни звинуватили одна одну в обстрілах.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: