fbpx
Сьогодні
12:50 20 Вер 2023

Про припинення вогню домовилися у Нагірному Карабаху: вірменські сили мають скласти зброю

У Нагірному Карабаху (Азербайджанська республіка) домовилися про припинення вогню унаслідок чого Вірменські збройні сили та інші формування складають зброю.

Про це мова йде в заяві інформаційного центру невизнаної республіки, цитує "Эхо Кавказа".

"Протягом двох днів запеклих боїв підрозділи "Збройних Сил Арцаха" героїчно оборонялися від супротивника, який перевершував у кілька разів у живій силі та військовій техніці, завдавши йому найбільших втрат", зазначили у повідомленні.

Окрім того, у заяві наголошують, що сторона невизнаного Карабаху також має втрати та поранених. А на деяких ділянках силам Азербайджану вдалося прорватися до їхніх бойових позицій, взяти під свій контроль низку висот і стратегічних вузлів доріг.

У зв'язку з цим влада Карабаху "приймає пропозицію командування російської миротворчої місії щодо припинення вогню", зазначила російська служба BBC.

Бойові дії, згідно з домовленостями, мають бути припинені вже сьогодні, 20 вересня. Також у заяві мова йде про:

  • повне роззброєння армії Карабаху,
  • виведення важкої техніки з території невизнаної республіки.

Питання з азербайджанською стороною про забезпечення прав і безпеки вірмен Нагірного Карабаху обговорюватимуть на зустрічі в місті Євлах 21 вересня.

Своєю чергою, у Міноборони Азербайджану заявили:

"Міністерство оборони Азербайджанської Республіки повідомляє, що з урахуванням звернення представників вірменських жителів Карабаху, яке надійшло через російський миротворчий контингент, досягнуто домовленості щодо призупинення антитерористичних заходів".

Міноборони повідомляє, що домовились про такі умови:

  • Розташовані в Карабаському районі "формування збройних сил Вірменії та незаконні вірменські збройні формування" складають зброю, залишають бойові позиції і військові пости та повністю роззброюються.
  • Підрозділи збройних сил Вірменії залишають територію Азербайджану, незаконні вірменські збройні формування розформовуються.
  • Паралельно здаються все озброєння і важка техніка.

Реалізація вищевказаних процесів забезпечується в координації з російським миротворчим контингентом.

Що відомо про конфлікт щодо Нагірного Карабаху між Вірменією та Азербайджаном

Вірменія та Азербайджан одночасно претендують на територію Нагірного Карабаху, що на Південному Кавказі. Донедавна більшу частину Нагірного Карабаху контролювала невизнана "Нагірно-Карабаська Республіка", яку підтримувала Вірменія.

За міжнародним правом цю територію вважали частиною Азербайджану.

Восени 2020 року за 44 дні азербайджанська армія провела військову операцію в Нагірному Карабаху, внаслідок якої повернула контроль над регіоном.

Зрештою, влада Вірменії змушена була погодитися на невигідну угоду, яка, серед іншого, передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки навколо Нагірного Карабаху.

А саме райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни, які мали захищати невизнану "Нагірно-Карабахську Республіку".

Ті райони "НКР", які Баку зайняло під час бойових дій, також залишаються під контролем Азербайджану. Окрім припинення вогню, країни домовилися про те, що в Нагірному Карабаху щонайменше на п'ять років залишаться російські миротворці, натомість Вірменія свої сили виведе.

Проте ситуація в регіоні залишається напруженою. Сторони звинувачують одна одну в порушенні домовленостей. Час від часу трапляються зіткнення.

Нагадаємо, що 19 вересня у невизнаному Нагірному Карабаху, який вважається міжнародно визнаною частиною Азербайджану, розпочалися "локальні антитерористичні заходи" з боку Азербайджанської Республіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: