fbpx
Сьогодні
20:17 28 Бер 2024

У Держдепі вважають, що Зеленський має бути більш відкритим до розкриття інформації про стан війни в Україні

English version here

Фото: ОПУ

Український уряд інколи "чинить опір" деякій інформації про перебіг війни, але краща обізнаність ситуації на фронті підсилить термінову потребу України у допомозі від країн-партнерів.

Про це заявив очільник центру протидії дезінформації при Держдепі США Джеймс Рубін в інтерв'ю Politico.

Як зазначив американський посадовець, Україна має змиритися з тим, що військові репортери інколи повідомляють речі, які "не обов'язково в інтересах Володимира Зеленського".

Однак, як вважає представник Держдепу США, коли журналісти висвітлюють погані новини з фронту — це все одно краще, ніж "контрольоване середовище, яке росія створила для всіх своїх людей".

З цього погляду, зі слів Рубіна, Україна ще не є "повноцінною демократією", хоч країна і "рухається в правильному напрямку".

Окрім того, американський дипломат наголошує, що кращий доступ до інформації з лінії фронту підсилить термінову потребу України в більшій допомозі від союзників.

Що відомо про роботу ЗМІ на лінії фронту

Нагадаємо, що у березні 2023 року Генштаб повідомив про зміни до наказу головнокомандувача ЗСУ щодо організації взаємодії з журналістами на час дії воєнного стану.

Так, командувачі в районах відповідальності своїм рішенням можуть визначати зони для перебування представників ЗМІ:

  • зелена зона — дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ без супроводу офіцера зі зв'язків з громадськістю;
  • жовта зона — дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ лише у супроводі офіцера зі зв'язків з громадськістю або іншого посадовця;
  • червона зона — робота акредитованих представників ЗМІ заборонена.

Після цього, українські та іноземні журналісти виступили із заявою, що це "зонування" фактично унеможливлює роботу медіа вздовж лінії фронту.

Медійники заявили, що, за попередньою інформацією, до "червоної" зони потрапила вся лінія фронту, а також деокуповані населені пункти.

Що відбувається на фронті

Нагадаємо, російські окупанти посилили штурми на фронті. Зокрема, росіянам вдалося захопити Авдіївку та деякі сусідні села. Проте Сили оборони утримують позиції біля Авдіївки, не дають ворогу просуватися далі.

Окрім того, у розвідці Британії вважають, що, ймовірно, наступною ціллю російсько-окупаційних військ у Донецькій області стане Часів Яр на Бахмутському напрямку, адже на сьогодні воно розташоване приблизно за 5 км від лінії фронту.

Варто додати, в ISW вважають, що подальші затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, ймовірно, відкладуть українські зусилля з відновлення ініціативи на всьому театрі бойових дій. Нашкодити цьому може і запланована росією нова наступальна операція навесні-влітку цього року.

Американські аналітики також наголосили, що війська рф готуються до нового наступу влітку 2024 року, для цього загарбники продовжать наступальні дії, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії.

Своєю чергою, 28 березня Зеленський заявив, що українські Сили оборони змогли стабілізувати ситуацію на фронті, проте, ймовірно, російська армія готує новий наступ: його можна очікувати у травні-червні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: