fbpx
Сьогодні
19:21 27 Бер 2024

Атака рф 22 березня завдала енергетичній інфраструктурі Харківщини найбільших руйнувань за часи війни, – Галущенко

фото: Міністерство енергетики України

Під час робочої поїздки на Харківщину Міністр енергетики України Герман Галущенко оглянув енергетичні об'єкти регіону, які зазнали найбільших руйнувань після масованої ворожої атаки 22 березня 2024 року.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство енергетики України.

Рятувальники і енергетики області продовжують розбирати завали, після завершення робіт буде зроблено остаточну оцінку завданих пошкоджень.

«Це найбільший масштаб руйнувань, який був у Харкові та Харківській області, навіть якщо порівнювати з 2022 – 2023 роками. Великі руйнування на об'єктах генерації та передачі електроенергії. Відповідні служби працюють 24/7, щоб розібрати завали і отримати доступ до обладнання. Після цього ми зрозуміємо, чи підлягає обладнання ремонту, чи треба замовляти нове», – розповів очільник Міненерго на брифінгу.

Герман Галущенко зазначив, що Україна вже має досвід співпраці з міжнародними партнерами та виробниками енергетичного обладнання для замовлення і виробництва устаткування, необхідного для відновлення об'єктів. Водночас він зауважив, що це складний процес, адже велике енергетичне обладнання потребує тривалого терміну виготовлення.

обстріл Харківщина

фото: Міністерство енергетики України

Очільник Міненерго зазначив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року за спільної ініціативи Германа Галущенка та єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. За кошти донорів, внесені до Фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак.

«На сьогодні у Фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше 40 млн євро – на них будуть здійснюватися закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування», – наголосив міністр.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов своєю чергою підкреслив, що влада і енергетики роблять усе можливе, щоб наступний опалювальний сезон у Харкові й області розпочався вчасно і пройшов за планом.

обстріл Харківщина

фото: Міністерство енергетики України

«Маємо думати над відновленням ТЕЦ-5, але це роки. Це відбудеться не завтра, не через місяць або два, бо руйнування досить серйозне. І поряд з відновленням великих генеруючих об'єктів маємо думати про альтернативу. Низку відповідних проектів маємо реалізовувати до наступного ОЗП», – зазначив очільник області.

За його словами, наразі ситуацію з енергопостачанням в області стабілізовано, заживлено критичну інфраструктуру, електропостачання побутових споживачів Харкова і 17 населених пунктів області здійснюється за графіками.

Масована атака рф 22 березня

Армія рф вранці у п'ятницю, 22 березня, підняла в небо стратегічні бомбардувальники Ту-95МС, які здійснили пуски крилатих ракет Х-101/555/55. У низці українських міст із часом пролунали вибухи: працювала ППО, але є і прильоти.

У низці міст є влучання в об'єкти критичної інфраструктури, є жертви.

Як повідомлялось, війська рф обстрілювали балістикою Харків: у місті пролунало близько 15 вибухів. Ворог цілив по енергетичній структурі: подекуди зникло світло, через знеструмлення насосних підстанцій спостерігалися проблеми з водопостачанням.

Також під час масованої атаки рф, у Запоріжжі 22 березня пролунали 12 вибухів. Є поранені, сім будинків зруйновано, десятки пошкоджено.

Зокрема росіяни вдарили по ДніпроГЕС. На Запорізькій АЕС є загроза блекауту, знеструмлено лінію до ЗАЕС.

Загалом вночі, 22 березня, ворог випустив по Україні понад 150 дронів та ракет різних типів. Сили ППО збили 55 "Шахедів" та 37 ракет.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що енергетична система України зазнала одну з найбільших за два роки повітряних атак. Унаслідок російських обстрілів уражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС.

Масованою атакою на енергетику ворог хотів досягнути повного блекауту України, наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: