fbpx
Сьогодні
10:20 26 Бер 2024

МЗС Польщі: у Північному Альянсі розглядають варіант збиття російських ракет біля своїх кордонів

Фото: Naked Science

У Північноатлантичному Альянсі розглядають варіант збиття російських ракет, коли вони летять у бік території НАТО.

Про це RMF FM сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна.

Як зауважив Шейна, порушення польського повітряного простору російською ракетою цими вихідними було перевіркою міцності оборони та пильності польських Збройних сил.

Польський дипломат вважає, росія не хотіла нічого провокувати, адже у рф знали, що якщо ракета просунеться далі вглиб Польщі, її зіб'ють.

Шейна також розповів, що у НАТО розглядають можливість збиття російських ракет.

"У НАТО аналізують різні концепції, зокрема, що такі ракети слід збивати, коли вони вже дуже близько до кордону НАТО – але це мало б відбуватися за згодою української сторони і з урахуванням міжнародних наслідків. Тоді ракети НАТО вражали б російські ракети за межами території дії Договору (Альянсу. – ред.)", – сказав Шейна.

Він наголосив, що агресор не повинен нав'язувати Альянсу якісь правила.

"Він повинен звикнути до того, що сторона НАТО, сторона демократичних держав, ЄС почне задавати певний тон, коли йдеться про вирішення конфлікту в Україні", – сказав Шейна.

Польський дипломат також зауважив, що вони дуже серйозно ставляться до погроз путіна.

"Він показав, що здатен на все. Наразі, окрім сотень тисяч поранених і вбитих з обох сторін, він домігся того, що Швеція і Фінляндія приєдналися до НАТО. У липні відбудеться черговий саміт НАТО. Ми маємо консолідацію країн ЄС, відновлення Веймарського трикутника", – додав Шейна.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Північноатлантичний альянс повинен збивати російські повітряні цілі, які залітають у повітряний простір країн-членів НАТО.

Що відомо про порушення російською ракетою простору Польщі

24 березня росія вчергове атакувала Україну ракетами та дронами-камікадзе. Окупанти зі стратегічної авіації випустили 29 крилатих ракет, а також 28 "Шахедів". Сили ППО знищили 18 ракет та 25 дронів.

Водночас сьогодні російська ракета залетіла на територію Польщі, за тривогою була піднята авіація. Пізніше Міноборони заявило, що Польща збила б російську ракету, якби вона залетіла углиб території.

Через проліт ракети Польща викликала російського посла "на килим". Заступник глави МЗС Польщі Анджей Шейна заявив, що російські ракети вже втретє залітають на територію Польщі. Відомство розкритикувало Москву за "неприйнятні дії".

Нагадаємо, що раніше російські ракети, запущені в бік України, вже порушували повітряний простір Польщі. Останній раз це відбулося 29 грудня 2023 року також у Люблінському воєводстві. Тоді ракета перебувала на польській територій менш ніж три хвилини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: