fbpx
Сьогодні
13:28 22 Бер 2024

10 українських пілотів у Британії пройшли базове навчання на західних винищувачах

English version here

Фото: RAF

Десять українських військових пілотів 22 березня завершили базову льотну підготовку у Великій Британії під керівництвом інструкторів Королівських ВПС для управління західними винищувачами.

Про це інформує Рубрика з посиланням на повідомлення Міноборони Британії.

Згідно з повідомленням, у Британії 10 українських пілотів пройшли:

  • базову льотну,
  • наземну,
  • мовну підготовку.

Пілоти продовжать навчання у Франції для проходження поглибленої льотної підготовки перед тим, як перейти до тренувань на літаках F-16.

Пілотів навчали:

  • загального керування літаком,
  • польотам за приладами літака,
  • низькорівневій навігації,
  • вдосконаленому маневруванню.

Вони також пройшли підготовку з англійської мови, що допоможе їм у навчанні і посилить оперативну сумісність з Військово-повітряними силами НАТО.

"Я хотів би привітати цих відважних пілотів із завершенням їхньої початкової підготовки тут, у Великій Британії.

Завдяки всесвітньо відомим навичкам Королівських ВПС ці пілоти отримали найкращу підготовку і тепер на крок ближчі до того, щоб долучитись до боротьби проти незаконного вторгнення Путіна", – прокоментував міністр оборони Грант Шаппс.

Хоча Британія не експлуатує винищувачі F-16, які Україна обрала для формування ядра своїх модернізованих ВПС, прем'єр і міністр оборони Об'єднаного Королівства послідовно закликали партнерів і союзників підтримати міжнародну програму з навчання та надання західних винищувачів Україні.

У рамках цієї програми підтримки перші F-16 планують доставити в Україну влітку 2024 року.

Як повідомлялось раніше, до літа 12 українських пілотів будуть готові до польотів на F-16, проте винищувачів на всіх не вистачить.

А президент Володимир Зеленський показав кадри з тренувань наших пілотів на винищувачах F-16 у Данії. Відео датоване лютим 2024 року.

"Всі українці чекають на день, коли перші українські F-16 з'являться в нашому небі, коли посилять захист наших міст і громад та можливості наших Сил оборони України",  зазначив він.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У Нідерландах та Данії 20 серпня минулого року було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків.

В кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

За даними ВПС США, в кінці жовтня "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Варто додати, що 5 лютого 20 24 року Нідерланди вирішили передати Україні на шість винищувачів F-16 більше, ніж планувалося спочатку. До 18 літаків додадуть шість бортів, які планувалися на продаж.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: