fbpx
Сьогодні
Відео, фото 09:47 19 Бер 2024

У львівських лікарнях запустили додаток екстреного сповіщення лікарів - knopka: навіщо це рішення

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У лікарнях Першого медоб'єднання Львова з 18 березня запрацювала автоматизована система для екстреного виклику лікарів – knopka.

Про це медоб'єднання повідомило у Фейсбуці, пише Рубрика.

У чому проблема?

Лікарні зобов'язані до 5 хвилин надати допомогу пацієнтам у критичних станах, проте це інколи потребує більше часу, щоб зробити дзвінки кожному лікарю окремо.

А перше медоб'єднання Львова надає пацієнтам екстрену медичну допомогу. Тут в будні до приймальних відділень можуть звертатись до 600 пацієнтів на добу. Госпіталізації потребують близько 150 пацієнтів на добу, яким потрібна невідкладна допомога. 

Яке рішення?

Тому щоб спростити навантаження на медичну систему закладу та оптимізувати час надання медичної допомоги, в лікарні Св. Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова відбувся запуск проєкту knopka.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Спеціальний додаток полегшує комунікацію медиків та замість дзвінків кожному лікарю окремо, дозволяє викликати кількох фахівців одним натиском кнопки.

"Раніше ми викликали кожного медика окремо, потрібно було кожному подзвонити і перепитати чи той може прийти. Це займало дуже багато часу, щоб організувати комплексну допомогу. А зараз ми можемо одним натиском кнопки викликати, наприклад, допомогу при діагнозі інсульт: туди вже включені лікар-анастезіолог, невролог та нейрохірург, які приходять за викликом.

Найголовніша ідея в тому, що допоки лікар не з'явився в приймальному відділенні його телефон постійно сигналить. А якщо фахівець зайнятий, то він повинен дуже швидко організувати собі заміну, щоб вчасно прибути на місце і надати допомогу", – розповіла Наталія Матолінець, керівниця відділення невідкладної медичної допомоги лікарні cв. Пантелеймона Першого ТМО Львова.

Впродовж тижня систему впровадять рішення у 4 лікарнях Львова. Для цього Львівський ІТ Кластер передав медоб'єднанню 63 телефони та 12 планшетів.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Як це працює?

"Для того, щоб все це працювало, достатньо лише двох гаджетів. Це – телефон та планшет. Ми забезпечили всі лікарні Першого ТМО усім необхідним з розрахунку на кількість відділень та чергових медичних бригад. І передали 63 телефони та 12 планшетів", – зазначив виконавчий директор IT Cluster Степан Веселовський.

Перше медоб'єднання Львова спільно зі Lviv ІТ Cluster впроваджує автоматизовану систему сповіщень лікарів та медперсоналу knopka. Її мета – оптимізувати, а саме: спростити та пришвидшити роботу медиків, які надають невідкладну допомогу пацієнтам.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

knopka — інноваційна система виклику та інформування лікарів про пацієнтів та їхній стан. За допомогою спеціального мобільного додатку черговий лікар або медична сестра відділення невідкладної допомоги може миттєво викликати спеціалістів різних відділень. А ще – повідомити лікарям про екстрений консиліум у випадках, коли пацієнт поступає в критичному стані.

Керівник проєкту Іван Осадчий зазначає, що систему розроблено з урахуванням як стандартів надання ургентної допомоги пацієнтам, так і зручності самих медиків.

"За протоколом медичну допомогу пацієнту в критичному стані мають почати надавати впродовж п'яти хвилин. Відтак, щоби полегшити роботу медичного персоналу, ми і створили цю унікальну систему. Її механізм дуже простий: пацієнт поступає на «червону зону», черговий медик натискає кнопку на планшеті, а на телефон лікарів різних відділень надходить сповіщення, що протягом п'яти хвилин вони мають бути поруч з пацієнтом. Це сприяє покращенню якості надання швидкої допомоги пацієнтам", – пояснює Осадчий.

У Львові система впроваджується уперше.

Нагадаємо, пацієнти з прифронтових територій Донецької області можуть отримувати консультації лікарів-спеціалістів дистанційно завдяки впровадженню телемедицини в Обласному медичному обʼєднанні Краматорська.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: