fbpx
Сьогодні
Фото, відео 09:15 19 Бер 2024

В Україні вперше донорське серце везли за понад триста кілометрів

Фото: Укрінформ

На Хмельниччині за згодою родичів жінка, у якої лікарі Шепетівської багатопрофільної лікарні констатували смерть мозку, стала доноркою для чотирьох молодих людей.

Про це розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Шепетівської багатопрофільної лікарні Валерій Сивоконюк, пише Укрінформ.

Операцією керував директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров. Як зауважив лікар, цей випадок є унікальним, оскільки вперше донорське серце довелося везти більше ніж триста кілометрів.

"Ми використали нову стенфордську методику зберігання донорського серця. І, як бачимо, досить вдало", – прокоментував у Фейсбуці Тодуров.

Директор Інституту серця також додав, що завдяки такому методу можна буде в майбутньому збільшити період доставляння донорського органу до 400 км.

Своєю чергою Сивоконюк розповів, що місцева мешканка дістала черепно-мозкову травму, коли впала з велосипеда. Її прооперували нейрохірурги, персонал відділення анестезіології та інтенсивної терапії відчайдушно боровся за життя. Однак травма завдала непоправної шкоди мозку.

операція донорське серце

Фото: Укрінформ

"У пацієнтки констатували смерть мозку. Але серце, обидві нирки та печінка були живими. А це – шанс на порятунок ще чотирьох життів. Величезна подяка родичам цієї жінки, що дали дозвіл на вилучення органів", – розповів Сивоконюк.

операція донорське серце

Фото: Укрінформ

Лікар зазначив, що вилучення органів у донорки проводили бригади фахівців із Києва та Львова за участі місцевих:

  • судинного хірурга Дмитра Шатравіна,
  • трансплант-координаторів Романа Романюка й Оксани Левчук.
операція донорське серце

Фото: Укрінформ

Така операція, як зауважив Сивоконюк, була проведена у Шепетівській лікарні вперше. Нирки та печінку одразу забрали для пересадки реципієнтам львівські медики, а серце — столичні.

Нагадаємо, що у столичній дитячій лікарні "Охматдиті" 9-місячній дівчинці провели унікальну трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одночасною корекцією вади серця. Малечу вже виписали додому відновлюватися.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: