fbpx
Сьогодні
09:57 15 Бер 2024

Зеленський доручив фракції “Слуга народу” розвивати парламентську дипломатію: у чому рішення і як працюватиме санкційний напрямок

Під час першої з часу повномасштабного вторгнення рф зустрічі Президента Володимира Зеленського з представниками парламентської фракції "Слуга народу" було озвучено пропозиції щодо додаткових напрямків міжпарламентської дипломатії.

Про це повідомляє "Рубрика". 

У чому проблема?

21 лютого відбулася перша з часу повномасштабного вторгнення рф зустріч Володимира Зеленського з представниками парламентської фракції "Слуга народу". Одне з питань, яке порушували на нараді, — напрямок парламентської дипломатії. 

"Основне, про що було домовлено, що депутати мають більше звертати уваги на планування такої діяльності згідно із зовнішньополітичними пріоритетами, визначеними Президентом України та в активній співпраці з МЗС", — розповів "Рубриці" один з учасників зустрічі, народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Вадим Галайчук.

"Також привертали увагу депутатів до питань результативності такої роботи і звітування, наголошуючи на недопустимості зловживання можливостями закордонних відряджень для вирішення особистих питань", — повідомив народний обранець.

Яке рішення?

Прямо під час наради було озвучено пропозиції щодо додаткових напрямків міжпарламентської дипломатії. Тому вичерпний перелік напрямків такої роботи ще в процесі формування, зазначив Вадим Галайчук. 

Він уточнив:

"Але всі, хто активно займається міжпарламентською дипломатією, вже тривалий час і досить успішно працюють на різних напрямках — залучення різних видів допомоги та підтримки України, притягнення до відповідальності за воєнні злочини, повернення полонених чи депортованих українців, в тому числі дітей, конфіскація російських активів за кордоном і так далі". 

За інформацією джерела "Рубрики", зокрема йдеться про такі напрямки і відповідальних за них: 

  • формула миру — Галина Михайлюк, 
  • створення міжнародного трибуналу та притягнення до відповідальності рф за злочини агресії — Денис Маслов, 
  • повернення депортованих дітей — Галина Третьякова, 
  • повернення полонених, що є четвертим пунктом Формули миру, — Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець,
  • взаємодія з Глобальним Півднем — Олександр Корнієнко (Африка), Арсеній Пушкаренко (Південна Америка), Ольга Руденко (Азія)

Власне Вадим Галайчук працює в напрямку санкційної політики.

Як це працює?

"У питаннях санкційної політики ми працюємо над синхронізацією наших зусиль з партнерами, тож алгоритм дій такий же, який прослідковувався у всіх санкційних пакетах (а ЄС наразі вже працює над 14 пакетом санкцій) країн-партнерів", — пояснив Вадим Галайчук.

На сьогодні, наголосив народний депутат, одне з основних питань визначення та припинення обходу санкцій з боку держави-агресора, чіткіші і жорсткіші санкції проти енергетичної сфери РФ (атомна енергетика, цінові ліміти на нафту, припинення закупівель у ЄС зрідженого російського газу тощо). 

Крім того, Вадим Галайчук перерахував інші напрямки докладання зусиль:

"Також ми спостерігаємо значний ріст торгівлі товарами «подвійного призначення» і вимагаємо глобальної заборони на таку торгівлю. Вже тривалий час обговорюється, але так і не було повністю імплементовано заходи з від'єднання російських банків від системи SWIFT; вигнання росії з міжнародних організацій (ВТО, МВФ, ОБСЄ та інші), і включення російських злочинців, які вчиняли злочини проти українців на ТОТ до Глобального санкційного режиму за порушення прав людини".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: