fbpx
Сьогодні
09:57 05 Бер 2024

З початку війни МАГАТЕ надало українським АЕС обладнання на 8,5 мільйона євро

Фото: twitter.com/iaeaorg

Після початку повномасштабного вторгнення росії Міжнародне агентство з атомної енергії передало Україні обладнання для електростанцій на суму понад 8,5 млн євро.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву генерального директора МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час засідання Ради управителів МАГАТЕ, передає Укрінформ.

"З листопада 2023 року Агентство організувало п'ять постачань обладнання для ядерної та фізичної ядерної безпеки в Україну, в результаті чого загальна вартість поставок з початку війни сягнула понад 8,5 млн євро. Агентство, також продовжувало здійснювати свою програму медичної допомоги", – розповів очільник Міжнародного агентства з атомної енергії.

Також тривають дискусії щодо визначення потреб у ліквідації наслідків затоплення в Херсонській області. МАГАТЕ також "підготувало пропозицію щодо першого етапу підтримки у сфері безпеки та захисту радіоактивних джерел в Україні".

Глава МАГАТЕ зазначив, що Хмельницька, Південноукраїнська та Рівненська АЕС продовжують виробляти електроенергію для енергосистеми України.

"За звітний період не було зафіксовано випадків, коли діючі АЕС були змушені зменшувати виробництво електроенергії через війну. Однак часті сигнали повітряної тривоги підкреслюють небезпечність військового конфлікту для ядерної безпеки та захищеності цих об'єктів", наголосив Гроссі.

За словами керівника організації, за останні три місяці ротації персоналу Агентства на всіх ядерних майданчиках були проведені за планом і без затримок.

Окрім того, на всіх п'яти АЕС в Україні було розгорнуто 98 місій у складі 131 співробітника МАГАТЕ в рамках постійної присутності.

Нагадуємо, що Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 5 березня зустрінеться з президентом рф владіміром путіним. Під час зустрічі очільник організації зокрема, планує дізнатися бачення лідера рф щодо подальшої роботи та забезпечення безпеки Запорізької АЕС.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: