fbpx
Сьогодні
10:57 13 Бер 2024

У ЮНЕСКО оцінили збитки науковій інфраструктурі України

English version here

Пожежа в будівлі економічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна внаслідок обстрілу росіянами

ЮНЕСКО наголошує на необхідності подальшого захисту наукових установ, особливо університетів, яким вторгнення в лютому 2022 року російської федерації в Україну завдало серйозної шкоди.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на доповідь ЮНЕСКО.

Як зазнають, загальна вартість відновлення державної наукової інфраструктури України на сьогодні становить понад 1,26 млрд доларів.

"Оскільки ситуація стає дедалі критичнішою для наукового співтовариства, ми маємо захищати і підтримувати їхні дослідження в Україні", – заявила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Повідомляють, що за останні два роки пошкодження або руйнування отримали 1443 будівлі, що відносяться до 177 установ, причому найбільше постраждали будівлі в східній частині Харківської області.

Тільки на ремонт будівлі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в Харкові знадобиться майже 120 млн доларів.

Окрім того, відновлення або заміна пошкодженого наукового обладнання обійдеться в суму трохи понад 45 млн доларів.

Тоді як у звіті ЮНЕСКО наведено структурний збиток, реальна ціна війни з наукою набагато вища.

Також у доповіді ЮНЕСКО йде мова про величезну кількість переміщених українських вчених: 4887 осіб переїхали в інші країни.

Що відомо про збитки України від російського вторгнення

За оцінками ЮНЕСКО Україні знадобиться 9 млрд доларів протягом наступних 10 років, щоб відновити свою культуру та туристичний сектор.

Дворічна війна з росією вже завдала Києву збитків понад 19,6 млрд доларів у вигляді доходів від туризму.

Європейська комісія нагадує, що загальний розмір шкоди довкіллю та екоінфраструктурі в Україні внаслідок війни становить понад 52 мільярди євро.

Зокрема, Україна зіткнулась з екологічними наслідками внаслідок руйнування Каховської ГЕС, найгіршої техногенної катастрофи після аварії на ЧАЕС.

Окрім того, за час повномасштабного вторгнення росії навколишнє середовище України зазнало збитків на суму 2,2 трлн гривень. Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у відповідь на запитання DW під час пресконференції в рамках міжнародного форуму United for Nature. Agenda for Ukraine.

Як ми писали, за 2 роки повномасштабної російської агресії відбулося руйнування людських життів, інфраструктури, економіки, екосистем. "Рубрика" разом з ГО "Let's do it Ukraine" підбила підсумки двох років повномасштабної війни для довкілля в Україні та світі. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Два роки екоциду: що вже накоїли росіяни в Україні та чим це загрожує українцям і світу?".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: