fbpx
Сьогодні
21:34 13 Бер 2024

Держприкордонслужба розпочинає видачу документів на право перебування у прикордонній смузі: для чого це рішення

фото: Держприкордонслужба

Державна прикордонна служба розпочинає видачу документів на право перебування в прикордонній смузі завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу ДПСУ.

У чому проблема?

У ДПСУ зазначили, що днями набув чинності наказ МВС, яким затверджено форму рішень, які дають дозвіл на в'їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу, визначеній згідно з особливим режимом, що був закріплений урядом у грудні 2023 року.

Цей режим передбачає введення обмежень щодо вільного в'їзду, перебування, проживання, провадження робіт й пересування осіб у прикордонній смузі (на ділянці місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону).

Обмеження полягають у тому, що громадяни мають отримати дозвіл, щоб в'їжджати, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги, у відповідного органу Держприкордонслужби.

Яке рішення?

"З метою організації роботи з прийняття та надання рішень щодо дозволу чи відмови в дозволі на перебування в прикордонній смузі у прикордонному відомстві була проведена селекторна нарада з відповідальними за цю діяльність посадовими особами. Зокрема, було акцентовано увагу на оперативному розгляді запитів та якісній перевірці зазначених особами підстав для отримання дозволів", – йдеться у повідомленні.

У ДПС також розповіли, що буде створено єдиний реєстр для обліку осіб, які отримали дозволи. Це дозволить інспекторам ДПС швидко перевіряти дійсність дозволів осіб, що знаходяться або збираються в'їхати у прикордонну смугу.

Як це працює?

Окрім перебування на кордоні, по-новому регулюється:

  • будівництво;
  • вирубування дерев;
  • відео- та фотознімання місцевості;
  • туристичні подорожі;
  • інша діяльність, передбачена пунктом 17 Положення про прикордонний режим.

Дозволи на перебування у прикордонній смузі видаються органами ДПС, які безпосередньо виконують завдання у визначеній зоні відповідальності (список контактів). Звернення громадян про надання дозволу розглядається не більше десяти робочих днів з дня отримання його органами ДПС.

Про прийняте рішення ДПС має повідомити особу, що звернулася за наданням дозволу, не пізніше наступного робочого дня за допомогою каналу зв'язку, зазначеного у заяві.

Крім того, визначаються категорії осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно:

  • особам, які в'їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;
  • водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим їх особам, які в'їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;
  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі;
  • та іншим особам згідно з визначеним переліком.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: