fbpx
Сьогодні
11:59 01 Січ 2024

Українські прикордонники можуть вимагати документи ТЦК у багатодітних чоловіків, – Держприкордонслужба

Фото: УНІАН

Українські прикордонники можуть вимагати у чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема у багатодітних батьків, витяг з протоколу ТЦК про відстрочку або запис про відтермінування у військовооблікових документах. Це пов'язано з випадками виявлення підроблених документів.

Про це повідомив у коментарі Суспільному речник Держприкордонслужби Андрій Демченко, пише Рубрика.

"Раджу ретельно ознайомитися всім з Правилами перетину кордону. Крім осіб, які чітко прописані пунктами Правил, п. 2.6 визначено, що у разі запровадження на території України воєнного стану право на перетин державного кордону також мають і інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації", — повідомив речник ДПСУ.

Він зазначив, що до цих військовозобов'язаних належать і чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

"Військовозобов'язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Зважаючи, що ми неодноразово виявляли підробки документів пов'язаних з багатодітством наші інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути витяг із протоколу ТЦК про ухвалене рішення щодо відстрочки або запис про відстрочку в військовооблікових документах", — наголосив Андрій Демченко.

Зазначимо, що у мережі з'явилися повідомлення, що багатодітних чоловіків та чоловіків з інвалідністю не випускають за кордон без довідки від ТЦК або військово-облікових документів. Прикордонники пояснюють, що раніше таких документів не вимагали, я тепер з'явилося нове розпорядження.

Мобілізація в Україні

Зазначимо, що напередодні народний депутат Давид Арахамія повідомив, що військове командування України внесло запит на мобілізацію 500 тис. осіб. На сьогодні уряд продовжує розроблювати правила призову військовозобов'язаних.

Окрім того, президент Володимир Зеленський днями заявив, що для контрнаступальних дій мобілізувати до 400–500 тисяч людей. Та Президентові наразі "потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок".

Водночас Валерій Залужний переконаний, що мобілізацію не потрібно посилювати, а натомість повернути її "на ті рамки, у яких вона працювала раніше". На думку Залужного, обласні військові комісари, яких звільнили, були професіоналами.

Окрім того, зі слів Головнокомандувача, у Збройних силах України повинно залишитися на законодавчому рівні поняття придатності й непридатності до військової служби, та взагалі відмовитись від поділу на ступні інвалідності.

26 грудня Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. А також законопроєкт, що посилить відповідальність за військові правопорушення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: