fbpx
Сьогодні
12:59 31 Січ 2024

Законопроєкт про мобілізацію: блокування рахунків та заборона керувати авто чекає на ухилянтів

Фото Бориса Корпусенка

30 січня Кабінет Міністрів затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію, в якому пропонують запровадити заходи впливу на ухилянтів, які можуть бути застосовані за рішенням суду.

Про це пише Рубрика, посилаючись на законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"

Як зазначили у документі, територіальний центр комплектування та соціальної підтримки має право звернутись до суду, якщо чоловік протягом 10 днів з часу отримання відповідної вимоги не з'явився до ТЦК або дипломатичної установи за кордоном.

Відповідно, за рішенням суду після звернення ТЦК передбачають:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України – на строк до виконання зобов'язань за такою вимогою;
  • тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами;
  • накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Водночас вимога буде вважатися відкликаною у разі:

  • виконання громадянином обов'язку (обов'язків), зазначеного у вимозі;
  • прибуття громадянина до ТЦК, керівник якого видав вимогу, або закордонної дипустанови, якщо громадянин знаходиться за кордоном;
  • рішення суду щодо незадоволення вимог ТЦК.

Нагадаємо, що 30 січня Кабінет міністрів затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію.

"Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами. Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних", – зазначили в Міноборони.

Наголошують, що цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: