fbpx
Сьогодні
Відео 15:38 11 Бер 2024

У Брюсселі біля штаб-квартири НАТО підняли прапор Швеції

Фото: eurointegration.com

У понеділок, 11 березня, прапор Швеції підняли біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі. На церемонії був присутній, зокрема, генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на трансляцію церемонії.

"Це історичний день. Ми вітаємо вступ Швеції до НАТО в критичний момент для нашої спільної безпеки. За мить ми піднімемо шведський прапор тут, у штаб-квартирі НАТО, і по всьому Альянсу. Вперше 32 прапори майорять разом. Вони представляють 32 країни, які працюють заради спільної мети. Щоб захистити один мільярд людей, запобігти війні та витрачати понад 2% ВВП на оборону", – сказав генсек НАТО.

За його словами, вступ Швеції ще раз показує, що двері НАТО залишаються відчиненими.

"Ніхто не може закрити їх. Кожен народ має право обирати свій шлях. І ми всі обираємо шлях свободи та демократії. Поки ми говоримо, хоробрий народ України виборює ці цінності", – додав Столтенберг.

Фото: Суспільне

У свою чергу, прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон зазначив, що тепер Швеція "союзник серед союзників".

"Після більш ніж 200 років військового неприєднання це історичний крок, але також і цілком природний крок. Ми готувалися десятиліттями і детально – останні два роки. Завдяки цьому членству Швеція повернулася додому, в будинок співпраці демократичних країн у сфері безпеки, в будинок співпраці в галузі безпеки наших добрих сусідів", – сказав він.

На церемонії генсек Альянсу Єнс Столтенберг зазначив, що Україна зараз ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли.

Нагадаємо, що 26 лютого парламент Угорщини ратифікував протокол, що схвалює членство Швеції в Північноатлантичному альянсі. Під час голосування за ратифікацію вступу проголосували 188 депутатів, проти виступили шестеро.

5 березня президент Угорщини Тамаш Шуйок затвердив протокол, що схвалює членство Швеції в Північноатлантичному альянсі. Це остання країна, яка стримувала процес входу Швеції до військового блоку.

Зазначали раніше, що для офіційного вступу Швеції до НАТО їй потрібно передати ратифікаційну грамоту на зберігання до Державного департаменту США, який є депозитарієм договору про заснування НАТО та відповідає за реєстрацію усіх документів, пов'язаних з Північноатлантичним договором.

Як повідомлялось, 7 березня Швеція офіційно завершила процедуру набуття повноправного членства в Північноатлантичному Альянсі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: