fbpx
Сьогодні
14:59 11 Бер 2024

Світ реагує на заяву Папи про "білий прапор" у війні рф проти України: Бербок та Столтенберг теж прокоментували заклик Понтифіка

Photo / Andrew Medichini

Німеччина та Японія відреагували на слова Папи Римського Франциска, який закликав до переговорів у війні рф проти України зазначивши, що "сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор". Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг  також відкинув заклик Понтифіка до України. А міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок зазначила, що "не розуміє" цих слів.

Як інформує Рубрика, про це пише японське Nikkei, німецьке Tagesschau та NTV.

Японія

Так, головний секретар Кабінету міністрів Японії Йошімаса Хаяші зазначив, що переговори про припинення вогню та післявоєнне майбутнє України залежатиме від українського народу, волю якого "треба поважати".

Німеччина

Водночас міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розкритикувала заяву Папи, заявивши, що не розуміє його закликів до переговорів.

"У наш час я цього не розумію. Можливо, нам варто їхати в Україну з тими, хто висуває вимоги мирних переговорів", – сказала Бербок.

Говорячи про війну РФ проти України, міністерка зазначила, що деякі речі можна зрозуміти, тільки побачивши їх на власні очі.

"Я запитую себе: де Папа? Папа має знати про це", – наголосила Бербок і додала, що федеральний уряд Німеччини намагається "щодня покласти край цій жахливій драмі, і щодня бачить, що вигадуються ще гірші речі".

Міністерка підкреслила, що весь світ має набратися сміливості стати на бік народу України і зробити все можливе, щоб Україна змогла захистити себе.

"Якби існував хоч мінімальний шанс, що російський режим виявить готовність до переговорів, "тоді весь світ був би готовий до них. На жаль, ми щодня бачимо зворотне", – зазначила Бербок.

Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкинув заклик Папи Римського до України "підняти білий прапор" і почати переговори з РФ.

"Капітуляція – це не мир. Президент (Росії Володимир, – ред.) Путін почав цю війну і може закінчити її сьогодні. В України, з іншого боку, немає такої можливості", – заявив він.

При цьому Столтенберг закликав усіх союзників продовжувати надавати Києву військову підтримку.

До чого закликав Понтифік?

Нагадаємо, що напередодні Папа Римський Франциск зробив неочікувану заяву щодо війни на території України в інтерв'ю швейцарського телеканалу RSI, яке відбулося ще у лютому та має бути опубліковане 20 березня.

Згідно з записом понтифік заявив, що найсильніший той, хто має мужність підняти "білий прапор" та вести перемовини.

"Це одна з інтерпретацій, це правда. Але я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має мужність підняти "білий прапор" та веде переговори", – сказав Франциск.

Він також додав, що переговори мають проходити за посередництва інших країн.

Варто пояснити, що Франциск й раніше закликав до дипломатичного врегулювання війни між Україною та росією, втім, цього разі він вперше фактично закликав Київ здатись.

Заяву Франциска викликала засудження з боку президента Латвії Едгарса Рінкевичса, який заявив, що перед злом не можна капітулювати.

"Мій недільний ранок: Не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало", – написав Рінкевичс.

Тим часом у Ватикані вже виправдались за слова понтифіка й відзначили, що Папа Римський мав на увазі не капітуляцію Києва, а лише діалог шляхом переговорів.

За словами Бруні, в інтерв'ю швейцарському телеканалу Франциск підхопив запропонований журналістом образ "білого прапора, щоб позначити припинення військових дій, перемир'я, яке мало б бути досягнуте через мужність вести переговори".

Також у Польщі відреагували за заяву Понтифіка. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що потреба в перемовинах з росією одразу ж відпаде, як тільки російський диктатор Володимир путін виведе свої війська з української території.

А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив:

"Найсильніший — той, хто у битві добра зі злом стає на бік добра, а не намагається зрівняти їх, назвавши це "переговорами"".

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: