fbpx
Сьогодні
18:37 10 Бер 2024

"Наш прапор - синьо-жовтий": в Україні відреагували на слова Понтифіка

Фото: Ілюстративне

На заяву Папи Римського, у якій Франциск закликав до переговорів у війні росії проти України, зазначивши, що "сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор", відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про це Кулеба написав у соцмережі X, цитує Рубрика.

Він перефразував слова Папи Франциска, сказавши:

"Найсильніший — той, хто у битві добра зі злом стає на бік добра, а не намагається зрівняти їх, назвавши це "переговорами"".

Крім того, він закликав "не повторювати історичних помилок", закликаючи до підняття білого прапора.

"Наш прапор — синьо-жовтий. Під ним ми живемо, помираємо та перемагаємо. Ми не підійматимемо інших прапорів", — заявив очільник українського МЗС.

Водночас він подякував Папі Франциску за його молитви про мир. За його словами, в Україні сподіваються на візит Папи в Україну:

"Щоб підтримати понад мільйон українців-католиків, понад пʼять мільйонів греко-католиків, усіх християн і всіх українців".

Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш незабаром зустрінеться з Папою, сказав він в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

За його словами, висловлювання понтифіка потребують того, щоб донести йому про "кілька моментів, які є базовими".

"Звертатися варто не до України, а до росії. Україна — жертва. Україна не може в жодному випадку прийняти модель підняття білого прапора — бо це питання життя і смерті", — зазначив посол.

До чого закликав Понтифік?

Нагадаємо, що напередодні Папа Римський Франциск зробив неочікувану заяву щодо війни на території України в інтерв'ю швейцарського телеканалу RSI, яке відбулося ще у лютому та має бути опубліковане 20 березня.

Згідно з записом понтифік заявив, що найсильніший той, хто має мужність підняти "білий прапор" та вести перемовини.

"Це одна з інтерпретацій, це правда. Але я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має мужність підняти "білий прапор" та веде переговори", – сказав Франциск.

Він також додав, що переговори мають проходити за посередництва інших країн.

Варто пояснити, що Франциск й раніше закликав до дипломатичного врегулювання війни між Україною та росією, втім, цього разі він вперше фактично закликав Київ здатись.

Заяву Франциска викликала засудження з боку президента Латвії Едгарса Рінкевичса, який заявив, що перед злом не можна капітулювати.

"Мій недільний ранок: Не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало", – написав Рінкевичс.

Тим часом у Ватикані вже виправдались за слова понтифіка й відзначили, що Папа Римський мав на увазі не капітуляцію Києва, а лише діалог шляхом переговорів.

За словами Бруні, в інтерв'ю швейцарському телеканалу Франциск підхопив запропонований журналістом образ "білого прапора, щоб позначити припинення військових дій, перемир'я, яке мало б бути досягнуте через мужність вести переговори".

Також у Польщі відреагували за заяву Понтифіка. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що потреба в перемовинах з росією одразу ж відпаде, як тільки російський диктатор Володимир путін виведе свої війська з української території.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: