fbpx
Сьогодні
09:42 09 Бер 2024

Правоохоронці ведуть розслідування вже 45 фактів убивств українських військовополонених

English version here

Фото: СБУ

Від початку повномасштабної російської агресії станом на березень 2024 року українські правоохоронці задокументували та розслідують 45 фактів убивств військовополонених.

Про це пише Рубрика, посилаючись на ОГП, СБУ, речницю Офісу генпрокурора Надія Максимець у коментарі УП.

Як повідомила представниця прокуратури, факти вбивства військовополонених російськими солдатами фіксуються з початку широкомасштабного вторгнення. Проте особливо збільшилася кількість таких випадків з листопада минулого року.

"Станом на березень 2024 року українські правоохоронці задокументували 45 фактів убивств військовополонених, які розслідуються у межах 19 кримінальних проваджень. Проте ця цифра не є остаточною.

У межах проваджень встановлюються не лише безпосередні виконавці цих злочинів, а й ті, хто міг давати наказ на страту військовополонених або не реагував на такі дії своїх підлеглих", зазначила речниця.

Максимець додала, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином.

Зокрема пресслужба генпрокуратури наголосила, що за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством військовослужбовцю армії рф, який розстріляв українського військовополоненого.

окупант, розстріл полонених

Фото: СБУ

"Український захисник склав зброю, вийшов із бліндажа та підняв руки угору, тим самим підтвердивши свій намір щодо здачі у полон. Проте замість полону отримав вогнепальне поранення несумісне з життям", зауважили у прокуратурі.

За даними СБУ, зловмисником є неодноразово засуджений Дмитро Курашов – стрілець штурмового загону "Шторм-V" 127-ї мотострілецької дивізії Східного військового округу РФ.

За даними слідства та військової контррозвідки СБУ, 6 січня 2024 року Курашов розстріляв бійця ЗСУ, якого росіяни взяли в полон під час "м'ясного" штурму РФ. Він здійснив щонайменше 3 прицільні постріли в полоненого українця.

Невдовзі бійці ЗСУ контратакували загарбників і захопили у полон Курашова та його співслужбовців.

"Під час допиту в СБУ інший полонений окупант "здав" Курашова, а пізніше Служба безпеки зібрала й інші неспростовні докази вини росіянина у вбивстві полоненого бійця ЗСУ", зазначили в повідомленні СБУ.

Що відомо про розстріли українських полонених останнього часу

Проєкт DeepState стверджує, що окупанти розстріляли усіх шістьох полонених українських воїнів на позиції "Музей" (на "Зеніті") в Авдіївці. Бійців з відео, яке поширили росіяни, впізнали їхні побратими. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1.

Рідні деяких захисників, яких не евакуювали з позиції "Зеніт", впізнали тіла військових на відео, яке поширили росіяни, пише "Слідство.Інфо".

Окрім того, 18 лютого, військовослужбовці російської федерації розстріляли двох українських військовополонених у смузі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

А 20 лютого мережею поширилося відео розстрілу військовими армії рф трьох полонених українських захисників поблизу села Роботине Запорізької області.

Донецька прокуратура розпочала розслідування щодо обох випадків.

Своєю чергою у Генпрокуратурі вважають, що російські командири ймовірно віддають прямі накази розстрілювати українських полонених.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: