fbpx
Сьогодні
20:43 18 Лют 2024

Прокуратура розпочала розслідування через розстріли українських полонених в Авдіївці та Веселому

Фото з відкритих джерел

Через розстріли беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому Донецька прокуратура розпочала розслідування.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури, передає Рубрика.

Ідеться про два випадки, про які раніше писали в соціальних мережах і ЗМІ.

Перший стосується імовірного розстрілу шістьох українських оборонців на позиції "Зеніт" в Авдіївці. П'ятеро з них були важкопоранені й чекали на евакуацію.

Другий імовірний розстріл стався поблизу села Веселе Бахмутського району.

На записі з камери дрона видно, як під час штурму українських позицій російський військовий стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон українського військовослужбовця, а потім в другого. Далі окупант добиває їх з автомата.

Кримінальні провадження розпочаті за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Це частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)", – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування проводить Головне управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Правоохоронці наголосили, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Що відомо про розстріл беззбройних українській бійців солдатами рф

Нагадаємо, що Телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як група військових розстрілює двох інших військових, які виходять із бліндажа й один з яких тримає руки за головою.

Російські окупанти скоїли черговий воєнний злочин на Авдіївському напрямку поблизу Степового.

"Ворог зайшов на позиції 45-го ОСБ. Під час зачистки кацапи наткнулися на бліндаж, в якому сиділи наші хлопці. Вони були вимушені здаватися через нестачу БК. Відразу як вийшов другий боєць, … просто розстріляли обох", зазначили в повідомленні.

Своєю чергою на ситуацію відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, який має намір через дане відео звернутися до міжнародних організацій. Також він сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних. 

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

Також 12 березня цього року, Служба безпеки України остаточно ідентифікувала й офіційно підтвердила особу захисника Збройних сил, якого російські загарбники розстріляли за слова "Слава Україні".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: