fbpx
Сьогодні
16:46 14 Гру 2023

Прикриваючись військовополоненими, окупанти атакують позиції ЗСУ: розпочато розслідування

На Запорізькому напрямку російські загарбники атакували позиції українських Сил оборони, прикриваючись українськими військовополоненими: внаслідок чого відповідні служби розпочали розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяви уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінця, Запорізької обласної прокуратури, СтратКома ЗСУ.

Нагадаємо, що соцмережах поширюється відео, на якому росіяни ведуть українських полонених бійців, які в руках не мають зброї, під дулами автоматів у бік позицій ЗСУ та прикриваються ними.

Як зазначили у СтратКомі, жоден воїн не опуститься до того, щоб прикриватися полоненими. Там зазначили, що це чергова ілюстрація варварської суті російської агресії проти України.

"За ці та інші воєнні злочини російські військові та їхнє керівництво обов'язково будуть покарані міжнародним трибуналом", додали військові.

Своєю чергою на цю подію також відреагував український омбудсмен.

"На відео видно момент, коли поблизу групи солдатів РФ та беззбройних українських полонених вибухає, з великою ймовірністю, граната", – йдеться в повідомленні.

Також на відео зафіксовано момент, коли російський окупант робить постріл у напрямку беззбройних, які біжать у протилежний бік від позицій ЗСУ. За кілька секунд, коли оператор безпілотника знову наводить зум, тіло бійця у формі ЗСУ вже лежить на землі.

Лубінець зазначив, що якщо дії з відео будуть встановлені як офіційні та правдиві – це свідчитиме, що рф порушила ще одну статтю третіх Женевських конвенцій.

"А саме статтю 23, яка говорить, що жодного військовополоненого не можна будь-коли відправити в район, у якому йому загрожував би вогонь із зони боїв. А також не можна використовувати військовополонених для захисту будь-яких пунктів або районів від військових операцій", – заявив омбудсмен.

Запорізька обласна прокуратура повідомила, що почала розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни. На цей час проводяться першочергові слідчі (розшукові) дії.

Що відомо про злочини, які чинили над українськими полоненими окупанти

Телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як російські загарбники розстріляли двох українських військових, коли вони здавалися в полон. Інформацію про розстріл двох українських військовополонених підтвердили також і в ЗСУ.

У прокуратурі розпочали розслідування страти беззбройних українських військових.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що звернеться до МКЧХ й Організації Обʼєднаних Націй щодо фіксації чергового воєнного злочину рф – вбивства українських захисників, які здавалися в полон.

Також 6 березня у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!", після чого його одразу розстрілюють.

На цьому відео, де російські окупанти розстрілюють українського військовослужбовця, жителька Ніжина Параска Демчук впізнала свого сина Олександра Мацієвського.

12 березня цього року, Служба безпеки України остаточно ідентифікувала й офіційно підтвердила особу захисника Збройних сил, якого російські загарбники розстріляли за слова "Слава Україні".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: