fbpx
Сьогодні
10:57 08 Бер 2024

Канада долучається до коаліції дронів для України

English version here

Канада приєднається до міжнародних зусиль з розбудови українського флоту бойових безпілотних літальних апаратів.

Про це оголосили у міністерстві оборони Канади, пише Рубрика.

"Для подальшого зміцнення спроможностей України у сфері дронів, міністр Блер пообіцяв, що Канада приєднається до коаліції спроможностей з розбудови дронів Контактної групи з питань оборони України, співголовами якої є Латвія та Велика Британія. Як член коаліції спроможностей, Канада продовжить шукати шляхи посилення України у сфері дронів", – йдеться у поширеному повідомленні.

У відомстві нагадали, що Канада вже передала Україні більше сотні спеціалізованих камер для БПЛ й минулого місяця анонсувала передачу понад 800 дронів канадського виробництва.

Як відомо, ініціатором створення коаліції дронів стала Латвія – під час зустрічі її Міністра оборони Андріса Спрудса з Міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року.

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

А нещодавно міністр оборони Швеції Поль Джонсон оголосив під час засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня приєднатися до цієї коаліції.

Також про намір долучитися до коаліції – і стати її співлідером разом із Латвією – оголосила Велика Британія.

Варто додати, що окрім Латвії, Великої Британії та України до коаліції вже приєднались Швеція, Данія, Німеччина, Литва, Естонія та Нідерланди.

Нагадаємо, що Велика Британія та Латвія передадуть Україні тисячі безпілотників як співлідери великої міжнародної коаліції.

А 7 березня під час візиту до Києва міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс оголосив про виділення 325 мільйонів фунтів стерлінгів на закупівлю понад 10 тисяч дронів для Збройних Сил України.

Що відомо про допомогу Канади

Попри те, що Канада розташована далеко від України, американська країна разом з США підтримала українців у загарбницькій війні, яку розв'язала росія.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Канада виділила понад 9,7 млрд доларів фінансової допомоги Україні, включно з 2,4 млрд доларів військової підтримки.

Як повідомлялось, у межах військового пакету допомоги Канада планує передати Україні 800 безпілотників SkyRanger R70 на загальну вартість 95 млн доларів.

Нагадаємо, 14 лютого стало відомо, що Канада виділить 60 млн канадських доларів (близько 44 млн доларів США) на оборону України.

Зокрема, країна надавала танки Leopard 2, системи протиповітряної оборони, артилерію до бронетехніки та боєприпаси. Окрім того, 200 броньованих машин Senator, які раніше Канада обіцяла передати Україні, вже вироблені.

Українські військові також вже отримали партію новітніх броньованих автомобілів.

З моменту незаконної окупації Криму росією у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 2600 фізичних та юридичних осіб.

А наприкінці жовтня представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: