fbpx
Сьогодні
Фото 15:40 07 Бер 2024

У вінницькій лікарні провели першу операцію з остеоінтеграційного протезування: у чому рішення

Фото: Фейсбук / Фото: Вінницька обласна клінічна лікарня,

Унікальну операцію з остеоінтеграційного протезування провели у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Пирогова. Це новий напрям, який дає змогу підвищити мобільність пацієнта та пришвидшити його реабілітацію після ампутації.

Про це медзаклад повідомив у Фейсбуці, пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні десяткам тисяч ветеранів через травми потрібне протезування. Окрім того, через російське вторгнення повністю змінилася структура ампутацій.

До повномасштабного вторгнення росії до 90% ампутацій в Україні складали ампутації в основному нижніх кінцівок на рівні стопи, гомілки.

Більшість ампутацій раніше проводили через хвороби судин ніг.

Наприклад, діабету. Частина – через онкологію і травми, отримані в ДТП.

Але через агресію росії протезування і реабілітації стали потребувати тисячі захисників. Потреба стала величезною.

Проте перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнту повертають чутливість.

Яке рішення?

У Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Пирогова провели унікальну операцію з остеоінтеграційного протезування.

Фото: Фейсбук / Фото: Вінницька обласна клінічна лікарня,

"Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість. чутливість за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м'якість або якщо наступають на кабель чи палець дружини, то відчувають це. Тому у цьому випадку вони не можуть сказати, що не відчули, як наступили на ногу дружині", – каже професор, ортопед-травматолог Аль Мудеріс.

Як це працює?

"Унікальну для вітчизняної медицини операцію остеоінтеграційного протезування провели на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця методика є інноваційною для України. Нині в Україні проведені лише кілька таких операцій.

У лікарні поінформували, що остеоінтеграційне протезування передбачає вживлення внутрішньокісткового імплантату в кістку ампутованої кінцівки пацієнта, до зовнішньої частини якого в подальшому фіксуються компоненти протеза.

Фото: Фейсбук / Фото: Вінницька обласна клінічна лікарня,

Перевага такого протезування – у тому, що воно повертає пацієнтові чутливість. Тобто, пацієнт може відчувати і розрізняти поверхні, на які наступає.

Допомагає впроваджувати новий напрям протезування вінницьким лікарям один із провідних спеціалістів у світі – австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс.

Він зробив уже майже півтори тисячі таких операцій по всьому світу, і його пацієнти ведуть активний спосіб життя та працюють без обмежень.

Фото: Фейсбук / Фото: Вінницька обласна клінічна лікарня,

Робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції, а ще через шість тижнів – повноцінно ходити.

Як повідомляла Рубрика, в реабілітаційному центрі "Незламні" провели унікальну операцію, вжививши протез у кістку пацієнта. Це перший випадок остеоінтеграційного протезування в історії української медицини.

Також повідомлялось, що вчені розробили пристрій під назвою MiniTouch, який можна інтегрувати у будь-який протез без хірургічного втручання, що реагуватиме на температуру та допомагатиме пацієнтам відчути людський дотик.

Нагадаємо, в Україні запрацював Центр складного ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки.

Окрім того, студенти Київської політехніки у лабораторії механіко-механічного інституту створюють вітчизняний колінний протез.

А Кабмін спростив процедуру забезпечення та дострокової заміни допоміжних засобів реабілітації для осіб з інвалідністю та окремих категорій громадян.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: