fbpx
Сьогодні
10:32 21 Лют 2024

Чубаров: з нагоди Дня рідної мови проведуть онлайн-диктант кримськотатарською

Фото: З відкритих джерел

21 лютого у Міжнародний день рідної мови проведуть вже вшосте онлайн-диктант кримськотатарською: написав для нього текст політв'язень Асан Ахтемов.

Про це інформує у Фейсбуці голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, пише Рубрика.

"Щороку саме цього дня, 21 лютого, кримські татари, розкидані проти своєї волі по всьому світу, беруть участь у написанні диктанту кримськотатарською мовою. 21 лютого 2024 року такий диктант буде проведено вшосте", – написав Чубаров.

Як зауважив голова Меджлісу, організатором цієї акції традиційно виступає кримськотатарська громадська ініціатива Nefes (українською – "Подих").

Диктант прочитають о 18.00 за київським часом у прямому ефірі на YouTube каналі та FB-сторінці Nefes.

"З 2022 року ініціатори акції присвячують щорічний онлайн-диктант кримськотатарською мовою членам команди Nefes – першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, громадським активістам Асану Ахтемову, Азізу Ахтемову, яких було незаконно заарештовано в Криму у вересні 2021 року та невдовзі засуджено, відповідно, до 17, 15 та 13 років ув'язнення у колонії суворого режиму, та разом з ними – всім кримськотатарським політв'язням – достойним громадянам та мужнім синам кримськотатарського народу", пояснив Чубаров.

Окрім того, очільник Меджлісу наголосив, що цього року текст, який запропонують учасникам онлайн-диктанту, надісланий з в'язниці: його написав журналіст, активіст, член команди Nefes, політв'язень Асан Ахтемов.

Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, місця і країни проживання, рівня знання кримськотатарської мови.

Диктант має бути написаний від руки, розбірливо, латиницею або кирилицею (за бажанням).

Після закінчення диктанту охочі учасники матимуть 1 день (до 19:00 годин 22 лютого), протягом якого можна буде надіслати свій текст (фото або скан) на електронну пошту Nefes ([email protected]

При цьому потрібно обов'язково вказати:

  • ім'я,
  • місто,
  • контактний телефон,
  • посилання на акаунт (Facebook, Instagram).

Після завершення прийому написаних робіт текст диктанту латиницею та кирилицею опублікують на сторінках Nefes у Facebook та Instagram наступного дня (22 лютого, після 19:00) для самоперевірки.

Що відомо про День рідної мови

Нагадаємо, що 21 лютого світова спільнота відзначає День рідної мови. Це свято досить молоде.

Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок.

21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови.

Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Варто додати, що минулого року текст для онлайн-диктанту кримськотатарською був написаний із СІЗО в тимчасово окупованому Криму заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, політичним в'язнем кремля Наріманом Джелялом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: