fbpx
Сьогодні
20:59 02 Бер 2024

Ізраїль погодився на тимчасове припинення вогню у Газі. Тепер цю угоду має затвердити ХАМАС, – ЗМІ

Фото: Jalaa Marey

Ізраїль в цілому схвалив запропоновану угоду щодо припинення вогню у сектори Гази та звільнення заручників. Тепер цю угоду має затвердити угруповання ХАМАС.

Про це з посиланням на високопоставленого представника адміністрації США в суботу, 2 жовтня, передає Associated Press., пише Рубрика.

Зазначається, що наступного дня в Єгипті мають поновитися переговори задля досягнення угоди.

Як пише АР, міжнародні посередники вже кілька тижнів працюють над тим, щоб укласти угоду, яка призупинить бойові дії до початку священного для мусульман місяця Рамадан, що розпочнеться приблизно 10 березня. Угода, ймовірно, також дозволить доставити допомогу сотням тисяч палестинців на півночі Гази, яким, як наголошують гуманітарні організації, загрожує голод.

Ізраїльтяни "більш-менш прийняли" пропозицію, яка передбачає шеститижневе припинення вогню, а також звільнення ХАМАСом заручників, які вважаються вразливими, включно з хворими, пораненими, людьми похилого віку і жінками, сказав чиновник.

Що на даний час відбувається у Секторі Гази?

Зранку 24 листопада між палестинським угрупованням ХАМАС та Ізраїлем почалося тимчасове припинення вогню. За цей час має відбутися обмін полоненими та доставлення гуманітарної допомоги для цивільних.

І ХАМАС, І ЦАХАЛ (армія Ізраїлю) наголосили, що це тимчасове перемир'я, а після короткої паузи бойові дії продовжаться.

Припинення перемир'я

1 грудня в Ізраїлі заявили, що ХАМАС порушив угоду й обстріляв Ізраїль ракетами. Вже наступного дня ізраїльські військові відновили бойові дії.

До цього армія Ізраїлю відзвітувала, що під час своєї операції проти палестинського угруповання ХАМАС уже оточила Газу та розділила анклав на дві частини.

13 листопада там заявили, що ХАМАС "утратив контроль" над Сектором Гази. У соцмережах з'явилося фото, на якому, як стверджується, ізраїльські солдати перебувають усередині будівлі парламенту Гази.

Як писала Рубрика, 8 листопада Україна успішно евакуювала з сектора Гази першу групу своїх громадян, яка налічувала в собі 43 людини. Україна також допомагала евакуювати громадян Молдови.

9 листопада Україна отримала дозволи на виїзд із Сектора Гази ще для 228 громадян нашої країни.

У ніч проти 11 листопада з анклаву вийшли ще 11 українців. Тоді до аеропорту Кишинева, столиці Молдови, прибули 145 громадян України, яких евакуювали із Сектору Гази.

24 листопада із сектору Гази до Єгипту виведено 8 громадян України. 26 українців було доставлено з Єгипту до Молдови.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: