fbpx
Сьогодні
Фото 16:51 01 Бер 2024

У семи профтехучилищах запровадять нову навчальну програму "Оператор цивільних дронів": для чого це рішення

English version here

Фото: Максим Козицький/Львівська ОВА

У цьому році у профтехах семи областей України навчатимуть новій професії – «Оператор дистанційно керованих апаратів» або просто: «оператор цивільного дрона».

Про це повідомив у Телеграмі віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Рубрика.

У чому проблема?

Вміти керувати цивільним дроном надважливо для України сьогодні. Ці безпілотники використовують під час посівної, у рятувальних операціях, розмінуванні, вони допомагають оцінити збитки від бойових дій, а журналісти використовують їх для документування війни.

запровадять нову навчальну програму

Фото: Максим Козицький/Львівська ОВА

«Реформа профтехосвіти триває. Нещодавно 200+ закладів подали заявки, щоб оновити свої майстерні та створити якісні умови для підготовки спеціалістів, які так потрібні країні. Якісна освіта — це фундамент для розвитку людського капіталу.», – зауважив Федоров.

Яке рішення?

За словами Федорова, цього року в 7 профтехах у Львівській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях можна буде вивчитися на оператора цивільних дронів.

Програма запроваджена в межах реформи профтехосвіти. Для практичного навчання за підтримки Євросоюзу були закуплені дрони та підготовлені викладачі. У планах — розширити мережу профтехів і затвердити освітній стандарт, який дасть змогу повноцінно готувати таких фахівців.

запровадять нову навчальну програму

Фото: Максим Козицький/Львівська ОВА

Як це працює?

Як повідомив раніше очільник Львівської ОВА Максим Козицький у Телеграмі, першими професію взялися запроваджувати профтехи Львівщини та Дніпропетровщини. Згодом долучаться ще пʼять навчальних закладів у Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях.

запровадять нову навчальну програму

Фото: Максим Козицький/Львівська ОВА

"Ще у 2022 році ми запропонували таку ідею представництву ЄС у нашій державі і воно відгукнулося.  Згодом Міністерство освіти і науки України погодило міжрегіональну робочу групу, яка напрацювала основу для нової професії. Зокрема вдалося створити три навчальні програми: первинна професійна підготовка, курсова підготовка та гурткова робота", – зазначив Козицький.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала про проєкт "FrontPower", який об'єднує молодь, яка раз на тиждень збирається, щоб переробляти використані одноразки на павербанки. Уже вийшло зробити вже понад 50 пристроїв. Для цього зібрали вже понад 8 тисяч електронних сигарет. Так засоби паління отримують друге життя й допомагають військовим на фронті замість того, щоб опинитись одразу у смітнику.

Також повідомлялось, що студенти ЕкоКПІ знайшли екологічне рішення для одноразових курильних систем. Акумулятори з використаних "курилок" вони перетворюють на елементи живлення системи скидання для дронів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: