fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 11:59 04 Січ 2024

Перетворити одноразки на павербанки: як у Дніпрі молодь з "FrontPower" допомагає бійцям

English version here

Члени команди за роботою

Проєкт "FrontPower" об'єднує молодь, яка раз на тиждень збирається, щоб переробляти використані одноразки на павербанки. Вийшло зробити вже понад 50 пристроїв. Для цього зібрали вже понад 8 тисяч електронних сигарет. Так засоби паління отримують друге життя й допомагають військовим на фронті замість того, щоб опинитись одразу у смітнику.

Більше про проєкт — нижче. 

У чому проблема? 

Павербанки — вкрай необхідна річ на фронті. Вони потрібні, аби підтримувати прилади (телефони та інші) у робочому стані під час відсутності електрики.

Щоб допомогти з закриттям цієї потреби, молодь з Молодіжної ради Дніпра при підтримці благодійного фонду "Департамент добрих справ" створила проєкт "FrontPower" — перероблення використаних електронних сигарет на павербанки. 

"Я займався схожим проєктом в Києві. Вирішив втілити ідею й у Дніпрі", — говорить засновник "FrontPower" Азад Мамедов. 

Як це працює? 

Використані одноразки віддає переважно молодь. Засновник проєкту розповідає, що приносили й від 10 штук, і одразу до 15-20 кілограм. Азад Мамедов додає: була посилка навіть з Кракова. У команду "FrontPower" входить близько 15 людей: молодь та просто містяни, яким захотілось підтримати проєкт. Члени команди збираються раз на тиждень, дехто бере додаткову роботу додому. 

"В одному павербанку 24 одноразки. Щоб це все запаяти, йде години 3-4", — розповідає Азад Мамедов. 

Куди потім відправляють павербанки?

Зроблені павербанки передають у різні підрозділи. Вироби від "FrontPower" направлялись до захисників та захисниць Головного управління розвідки, 109 бригади, 115-ої, 128-ої, 93-ої та у ще з десяток формувань. 

Бійці з павербанками "FrontPower"

"Нещодавно до мене звернувся боєць з аеророзвідки. Сказав, що хоче співпрацювати з нашим проєктом на постійній основі. Їм потрібні нові павербанки кожні 2-3 тижні, це дуже корисна річ для захисників", — говорить Азад Мамедов. 

Зроблені командою "FrontPower" павербанки

Як підтримати проєкт? 

У "FrontPower" постійно потрібні гроші для закупки деталей. Підтримати проєкт донатом можна на банку.  

Також керівник проєкту кличе всіх охочих у Дніпрі доєднатись до створення самих павербанків. 

Азад Мамедов за роботою

"Навіть якщо одночасно прийде людей 20, ми всім знайдемо роботу. У нас одноразок дуже багато, але рук не вистачає. Ми навчаємо всіх азів паяння, обов'язково просто спілкуємось, включаємо музику. Деяким реально починає подобатись сам процес паяння або робота з електрикою", — говорить Азад Мамедов. 

Щоб приєднатись до проєкту, можна написати на інстаграм-сторінку проєкту

Нагадаємо, студенти ЕкоКПІ знайшли екологічне рішення для одноразових курильних систем. Акумулятори з використаних "курилок" вони перетворюють на елементи живлення системи скидання для дронів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: