fbpx
Сьогодні
Фото 22:20 15 Лют 2024

Рішення для перемоги: волонтери з Черкас відновлюють "поранені" на фронті БпЛА

Фото: Суспільне Черкаси

У Черкасах дрони, які присилають на відновлення військові, ремонтують волонтери. За минулий рік вони полагодили пів тисячі безпілотників.

Про це розповів Суспільному волонтер Олександр Маслов, передає Рубрика.

У чому проблема?

На передовій дрони не довговічні, пояснюють волонтери, проте відновлювати дрони на десятки тисяч дешевше, ніж купувати нові.

Яке рішення?

Тому черкаські волонтери ремонтують дрони, які їм присилають на відновлення військові. А БпЛА, які не вдається відремонтувати, стають "донорами".

Фото: Суспільне Черкаси

Як це працює?

Безпілотники потрапляють на ремонт пошкодженими:

  • прострілені кулями,
  • зі зламаними "крилами",
  • розтрощеними корпусами.

Їхня "реанімація" займає від декількох годин до декількох тижнів, зазначив Олександр Маслов. Вони працюють із серією DJI Mavic 3.

Найчастіше відновлюють "крила" та камери.

Фото: Суспільне Черкаси

"Це дві речі, які найбільше ламаються під час жорстких посадок або коли їх збивають", – пояснив волонтер.

Ті, які не вдається відремонтувати стають "донорами":

"Якісь запчастини з них все одно "живі". Якщо це не обліковий дрон і він не стоїть на балансі, наприклад, військової частини, то хлопці можуть нам його просто залишити".

Щотижня до волонтерів привозять нові підбиті безпілотники. Кожен має свою історію, розповів Олександр.

"Під час ремонту важливо розуміти куди саме був удар, бо інколи проблеми не явні і неможливо зрозуміти, де ту "голку в копиці сіна" знайти", – пояснив він.

Фото: Суспільне Черкаси

Як зазначив волонтер Олег Євглєвський відновлювати дрони на десятки тисяч дешевше, ніж купувати нові, гроші треба лише на деталі:

"Ремонт — це заощадження грошей для хлопців, які там воюють. Якщо дрон зламався, ми його ремонтуємо за 1,5 тисячі і це заощадження для них на 90-80 тисяч гривень".

А ще, додав Олександр, ремонт економить час військових:

"Ми ремонтуємо за два-три дні — і в них вже є дрони, вони вже працюють".

Волонтери працюють у вільний від основної роботи час. Таким чином продовжують справу маріупольця Андрія Гежі, який нині в лавах ЗСУ. У 2022 році він організував майстерню, а тепер і сам відчув цінність розпочатої справи:

"Ця справа дуже потрібна і той обсяг дронів, який поступає на ремонт, про це свідчить. Я дуже задоволений хлопцями і дівчатами, які підхопили цю справу і дуже вправно з цим пораються та постійно навчаються".

Фото: Суспільне Черкаси

Ініціатива "живе" з донатів, розповіла співзасновниця волонтерського хабу Людмила Чичера. За її словами, збирати гроші нині складно, тож просить людей долучитися до закупки деталей та запчастин:

"Доводиться щоразу вигадувати щось цікаве, щоб привернути до себе увагу, бо зборів багато, збори надважливі і всім треба на вчора. Зупинятися ми не маємо права, бо знаємо, що комусь набагато важче, ніж нам".

Нагадаємо, раніше Рубрика писала про проєкт "FrontPower", який об'єднує молодь, яка раз на тиждень збирається, щоб переробляти використані одноразки на павербанки. Уже вийшло зробити вже понад 50 пристроїв. Для цього зібрали вже понад 8 тисяч електронних сигарет. Так засоби паління отримують друге життя й допомагають військовим на фронті замість того, щоб опинитись одразу у смітнику.

Також повідомлялось, що студенти ЕкоКПІ знайшли екологічне рішення для одноразових курильних систем. Акумулятори з використаних "курилок" вони перетворюють на елементи живлення системи скидання для дронів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: