fbpx
Сьогодні
10:16 01 Бер 2024

У Києві зафіксували погіршення якості повітря: що відомо

Фото: ілюстративне

Якість повітря у столиці погіршилася. Причиною цьому могли бути пожежі на Київщині та слабкий вітер.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Київську міську державну адміністрацію у Telegram.

Зазначається, що станом на ранок 1 березня спостерігається тимчасове погіршення якості повітря.

Перевищення гранично допустимих концентрацій речовин не виявлено.

КМДА додає, що ймовірною причиною погіршення якості повітря могли бути пожежі у Київській області та слабкий вітер. Через це шкідливі домішки накопичуються у приземному шарі повітря.

Киянами дали декілька рекомендацій через погіршення якості повітря:

  • закрити вікна;
  • обмежити перебування на вулиці;
  • пити багато води;
  • якщо є очищувач повітря, то увімкнути його на максимум.

Слідкувати за станом повітря та радіаційним фоном у режимі реального часу можна за посиланням та в додатку "Київ Цифровий".

Як повідомлялось, команда ЛУН Місто Air щосекунди протягом року вимірювала якість повітря та ділилася результатами. Оцінювали концентрацію наддрібних часток PM2.5 – серед їх джерел авто, опалення, пожежі.

87% часу протягом року повітря в Києві було чистим (AQI до 50). 13% часу повітря було прийнятним (AQI до 100). Нездорове повітря у медіанах за добу по місту не фіксували. Підвищення показників у столиці було у січні-березні та у грудні.

AQI (Air Quality Index) – індекс якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров'я.

Якість повітря оцінювали на основі показників станцій ЛУН Місто AIR за концентрацією PM2.5 – наддрібних часток, які утворюються зокрема в результаті процесів горіння. Серед джерел цих часток — автомобілі, опалення, пожежі тощо. Всесвітня організація охорони здоровʼя приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, бо вони негативно впливати на серце, дихальну систему.

Також повідомлялось, що на Сумщині у Конотопі з'явилася перша станція державного моніторингу атмосферного повітря.

А на Дніпропетровщині за фінансової підтримки ЄC запустили мобільний застосунок, який у реальному часі повідомляє про якість повітря.

Нагадаємо, відтепер в українському чат-боті SaveEcoBot зʼявилася можливість повідомити про забруднення довкілля. Скарга в SaveEcoBot дасть підстави для позапланової екоперевірки. Нові шаблони повністю відповідають нормам воєнного часу.

Окрім того, від команди ЛУН Місто Air у Тернополі запустили систему моніторингу якості повітря від команди ЛУН Місто Air.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: