fbpx
Сьогодні
Фото, відео 12:53 28 Лют 2024

Українські дизайнери створили безкоштовні шрифти, присвячені станціям метро Києва: у чому рішення

Фото: РБК-Україна

Українські графічні дизайнери створили безкоштовний набір шрифтів Kyiv Metro Fonts, присвячених станціям столичного метро.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Kyiv Type Foundry.

У чому проблема?

Після початку повномасштабної війни київський метрополітен став надійним притулком для тисяч людей:

  • для одних – транзитним пунктом на шляху в більш безпечні регіони,
  • для деяких, по факту – другим домом.

Старі підземні станції, які були побудовані ще в розпал "холодної війни", були спроєктовані так, щоб витримати навіть ядерний удар.

Мабуть, навіть в кошмарних снах інженери й будівельники тих часів не могли собі уявити, що їх нащадки будуть ховатися там від російських ракет. Проте свою роботу вони виконали на совість.

"У 2022 році київський метрополітен став бомбосховищем для тисяч його мешканців. Цей сумний факт є ще однією важливою віхою в його багатій історії. Він побудований шість десятиліть тому і перевозить 1,32 млн пасажирів на добу (2016). Метро — одне із найкрасивіших рукотворних витворів України", зазначили на сайті Kyiv Type Foundry.

Яке рішення?

Українські графічні дизайнери створили безкоштовний набір шрифтів Kyiv Metro Fonts, присвячених станціям столичного метро.

Київ, метро, шрифти

Фото: Kyiv Type Foundry

Шрифти розробили, аби зберегти типографічну пам'ять міста.

Як це працює?

Їх розробили студенти літнього воркшопу 2023 року "Шрифти Київського метро" від Kyiv Type Foundry. А вже допрацювали Вадим Аксєєв, Євген Анфалов, Назарій Кондратюк, Даша Ленгрен та Матвій Маслюков.

Набір складається з 6 шрифтів:

ROMAN

Київ, метро, шрифти

Літери цього шрифту застосовували на перших станціях червоної лінії, починаючи з 1960 року.

BLUELINE

Київ, метро, шрифти

Фото: Kyiv Type Foundry

Цей шрифт із широкими літерами, популярними в 70-х, став візитівкою синьої гілки київського метро. Наразі його можна побачити на станціях Олімпійській, Тараса Шевченка, Героїв Дніпра та Мінській.

CONTRACT

Київ, метро, шрифти

Фото: Kyiv Type Foundry

Цей шрифт застосували в 1971 році, коли відкрили станції Берестейська (тоді Жовтнева), Нивки й Святошин. Також його можна було побачити на площі Калініна (нині Майдан Незалежності), а зараз на Поштовій і Контрактовій площах.

SPORT

Київ, метро, шрифти

Фото: Kyiv Type Foundry

У книжці Ясабуро Куваями "International Logotypes" 1990 року є ті ж букви, що й на станції метро Палац Спорту. Завдяки Флоріану Хардвігу творці шрифту дізналися, що він називається New York 30 і був створений голландським дизайнером Лео Меуфельсом для Mecanorma (французький аналог Letraset) у 1984 році.

BOTANICAL

Київ, метро, шрифти

Фото: Kyiv Type Foundry

Шрифт на Золотих Воротах розробили московські архітектори метрополітену для початкового проєкту цієї станції. У 1989 році їх з Метропроекту вигнали, але відлиті літери залишилися. Їх трохи змінили й використовували на Осокорках і Печерській.

XARKIV

Київ, метро, шрифти

Фото: Kyiv Type Foundry

Шрифт XARKIV розробили з плитки. За легендою, архітектор станцїї Харківська Валерій Гнєвишев навмисно виконав цей напис з плитки, щоб запобігти подальшим перейменуванням.

Українці можуть безкоштовно завантажити набір шрифтів Kyiv Metro Fonts за посиланням. Людей з інших країн творці шрифту просять зробити пожертву на PayPal.

Раніше ми писали, що Міністерство культури та інформаційної політики хоче відмовитися від використання російських шрифтів та створити банк українських.

Окрім того, в Україні хочуть створити унікальний шрифт для ділової документації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: