fbpx
Сьогодні
Фото 13:25 15 Січ 2024

Київ, Львів, Одеса - де було найчистішим повітря у 2023

Команда ЛУН Місто Air щосекунди протягом року вимірювала якість повітря та ділиться результатами. Оцінювали концентрацію наддрібних часток PM2.5 – серед їх джерел авто, опалення, пожежі.

 ЯКІ ПОКАЗНИКИ У МІСТАХ

87% часу протягом року повітря в Києві було чистим (AQI до 50). 13% часу повітря було прийнятним (AQI до 100). Нездорове повітря у медіанах за добу по місту не фіксували. Підвищення показників у столиці було у січні-березні та у грудні.

AQI (Air Quality Index) – індекс якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров'я.

де було найчистішим повітря у 2023

У Львові чистим повітря було 76% часу, 24% часу протягом 2023 року повітря було прийнятним. Підвищення показників у Львові спостерігалось у січні-квітні, у першій половині вересня та грудня.

В Одесі чисте повітря було 92% часу, Повітря прийнятне – 8%. Тут підвищення показників припадає на січень-березень, кінець грудня.

Розрахунки щодо річних показників ЛУН Місто AIR робили на основі медіан за добу по місту в цілому. Тобто на окремих станціях у окремі періоди показники могли бути іншими – більшими чи меншими ніж на графіках.

де було найчистішим повітря у 2023

Слідкувати за показниками по містах у реальному часі можна на карті ЛУН Місто AIR https://misto.lun.ua/air

ЯК ОБЧИСЛЮВАЛИ ПОКАЗНИКИ

Якість повітря оцінювали на основі показників станцій ЛУН Місто AIR за концентрацією PM2.5 – наддрібних часток, які утворюються зокрема в результаті процесів горіння. Серед джерел цих часток — автомобілі, опалення, пожежі тощо. Всесвітня організація охорони здоровʼя приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, бо вони негативно впливати на серце, дихальну систему.

де було найчистішим повітря у 2023

Дані відображені у AQI (Air Quality Index) – американському індексі якості повітря, що використовується у багатьох країнах світу. Чим нижче значення AQI, тим краще для здоровʼя.

Показник AQI до 50 – повітря чисте, 51-100 – прийнятне, 101-150 – нездорове для чутливих людей, 151-200 – нездорове, 201-300 – дуже нездорове, від 301 – повітря небезпечне

ПРО ЛУН Місто AIR

ЛУН Місто AIR — українська громадська система моніторингу якості повітря.

Проєкт діє 5 років, над ним працюють команди IT-компанії ЛУН та факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ ім. Шевченка.

Зараз мережа доступна в 12 містах: Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці, Рівному, Луцьку та Житомирі.
2024 року на карті зʼявляться нові міста.

Показники у реальному часі виводяться на карту https://misto.lun.ua/air, у Telegram- та  Viber-боти, у віджет для iOS. Сервіси ЛУН Місто AIR доступні з телефону та комп'ютера.

Дані ЛУН Місто AIR  пройшли апробацію та транслюються  швейцарською компанією IQAIR, північно-македонською AirСare, французькою Plume Labs, а також українською ЕкоЗагрозою від Міндовкілля, міськими застосунками.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: