fbpx
Сьогодні
19:51 28 Лют 2024

Україна та Польща провели переговори про розблокування кордону: припинення торгівлі не згадували

Україна провела з Польщею перемовини щодо ситуації на кордоні, під час неї не обговорювалося закриття кордону. Раніше про можливість такого тимчасового рішення говорив польський премʼєр-міністр Дональд Туск.

Про це повідомив торговий представник України та заступник голови Мінекономіки Тарас Качка, пише Рубрика.

За його словами, перемовини з міністром розвитку і технології Польщі Кшиштофом Гетьманом і міністром сільського господарства Чеславом Секерським тривали 4 години.

«Одна з найбільш насичених і інтенсивних зустрічей за моє професійне життя. Ми змогли знайти спільну мову і працюємо над конструктивним рішенням як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі і України. Це не просто, але можливо», — заявив посадовець Мінекономіки.

На думку Качки, ті підходи, які раніше запропонував премʼєр-міністр України Денис Шмигаль є «важливими для побудови можливого порозуміння».

Він підкреслив, що протягом всіх переговорів опція закриття кордону не згадувалась. За його словами, припинення торгівлі на день в річних параметрах становить 11,7 млрд доларів, а за польською статистикою — навіть більше.

Качка додав: «Це надто болісно. Не кажучи вже про транзит, який є життєво важливим для України».

«Поки без деталей, але конструктивне рішення можливе. Тому всіх заохочую повністю і уважно прочитати заяву Дональда Туска — з усіма елементами риторики і пунктуації. Новинні заголовки можуть ввести в оману. У цю хвилину, як ніколи, зберігаймо спокій і наполегливо працюймо», — заявили в Мінекономіки.

Про що казав Туск?

Польський прем'єр-міністр розповів, що Україна та Польща ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. За його словами, це буде «тимчасове і болюче для обох сторін рішення», адже Польща продає в Україну більше, ніж імпортує звідти. Водночас Туск підкреслив, що сторони «повинні знайти довгострокове рішення».

Він додав, що обговорить із фермерами запровадження субсидій для швидшого продажу польського зерна. Також Польща вимагатиме повернення тих обсягів на ввезення української агропродукції, які існували до повномасштабного вторгнення.

Зазначимо, у своєму плані деблокади польсько-українського кордону Україна запропонувала продовжити безмитний експорт до Польщі м'яса птиці, яєць та цукру в межах показників 2022–2023 років.

Польський прем'єр також анонсував сільськогосподарський саміт у Варшаві, який відбудеться 29 лютого. Під час нього він зустрінеться з лідерами протестувальників.

Як повідомлялось, Україна розпочала технічні перемовини з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв польський міністр сільського господарства: це буде "позитивним кроком" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Окрім того, у Європейській комісії не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: